Hoe werkt trektellen?

Trektellen is het tellen van voorbijtrekkende vogels vanaf een vast punt, een telpost. In Nederland en in Europa zijn er vele trektelposten te vinden, waar vogelliefhebbers vele voorbijtrekkende vogels tellen. Het leek mij leuk om ook eens een keer te gaan trektellen, omdat er tijdens de trekperiode veel mooie vogelsoorten langs de kust voorbij komen. Ik had via trektelling.nl gezien dat er regelmatig tellingen worden gedaan in Egmond aan Zee, in de buurt van mijn woonplaats. Daarom besloot ik op een vroege ochtend in april voor het eerst naar deze trektelpost te gaan.

Trektelpost Egmond aan Zee

Toen ik bij de telpost aankwam zaten er al 2 andere vogelaars, die al sinds half 7 s’ochtends aan het tellen waren. Ik sloot mezelf rond half 8 bij deze vogelaars aan en later kwam er ook nog een andere vogelaar aangewaaid. We waren dus met 4 mensen vogels aan het tellen.

Voor het tellen van vogels aan de kust is een goede verrekijker en een telescoop wel noodzakelijk. Dit is echt nodig als je vogelsoorten op naam wilt kunnen brengen. Ondanks dat ik dit in mijn bezit heb vond ik het even goed nog lastig om sommige soorten te determineren. Met dank aan de ervaren trektellers werd het makkelijker om soorten op naam te brengen.

Schitterende vogelsoorten

Deze telling leverde al meteen een hoop mooie vogelsoorten op en ook meerdere nieuwe soorten voor mij. Ik zag namelijk regenwulpen, wulpen, kluten, rosse grutto’s, kanoeten, dwergmeeuwen, zwarte zee-eenden en nog veel meer moois! De andere vogelaars zagen ook nog enkele andere bijzonder soorten, die ik niet in de kijker had gekregen. Bijvoorbeeld de roodkeelduiker en grote sterns had ik niet gezien. Hieronder een overzicht van het totaal aantal vogelsoorten die ik samen met de andere vogelaars had geteld. Ik ben erg enthousiast geworden van deze trektelling en ik ben daarom van plan om dit vaker te gaan doen.

Telling overzicht afkomstig van trektelling.nl

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *