beste vogel verrekijkers

Beste vogel verrekijkers

beste vogel verrekijkers

Als vogelaar bent u vast op zoek naar een goede verrekijker met een mooie prijs/kwaliteit verhouding. Een goede vogel verrekijker kan het verschil maken tussen een gewone ervaring in de natuur en een buitengewoon geweldige ervaring. Natuurlijk is het geweldig om elke vogel haarscherp in de kijker te hebben. Wilt u ook die ene rode wouw of blauwborst prachtig met een verrekijker kunnen bekijken? Dan bent u hier aan het juiste adres! In deze blog beschrijf ik mijn ervaringen op het gebied van verrekijkers en vertel ik over de top 5 beste verrekijkers naar mijn mening.

Belangrijke specificaties

Bij de aanschaf van een goede vogel verrekijker moet je vooral letten op enkele belangrijke specificaties. Deze specificaties zijn de vergroting, objectiefdiameter, het gezichtsveld, gewicht en waterdichtheid. . Hieronder beschrijf ik in het kort deze specificaties en leg ik uit waarom deze zo belangrijk zijn bij de keuze van een verrekijker. Daarna volgen de beste vogel verrekijkers.

Vergroting

De vergroting van een verrekijker is een van de belangrijkste specificaties. De vergroting geeft aan hoeveel een object meer dichterbij zit dan in werkelijkheid. Voor vogels spotten wordt meestal een vergroting van 8 of 10 keer aanbevolen. De vergroting zorgt ervoor dat je de vogels als het ware naar je toe kunt halen. Bij een vergroting van 10x wordt een object die u bekijkt ook 10x dichterbij gehaald. Bij de vergroting geld: ‘Hoe groter de vergroting, hoe beter u de vogels kunt bekijken’. Toch is een grotere vergroting niet altijd een voordeel, want dit kan ook zorgen voor meer trillingen.

Objectiefdiameter

De diameter van een verrekijker geeft aan hoeveel licht er in de verrekijker binnen kan kommen. Over het algemeen geld dat een oculair met een grotere diameter voor heldere beelden zorgt. Voor vogels spotten is het ideaal om ongeveer een objectiefdiameter van 42 mm te hebben. Deze diameter is voldoende om de vogels scherp en in al hun details te kunnen bekijken

Gezichtsveld

Het gezichtsveld zegt iets over hoe breed het veld is dat je kunt zien door je verrekijker. Voor vogels kijken is het ideaal om een groot gezichtsveld te hebben, zodat je zoveel mogelijk vogels in een beeld kan bekijken. Een breed gezichtsveld is bijvoorbeeld erg handig bij trektellingen. Bij een trektelling bekijk je meestal een groot gebied, waardoor je ook veel vogels over het hoofd kan zien. Het gezichtsveld zorgt er ook voor dat je makkelijk een vogel kunt lokaliseren.

Gewicht

Het gewicht van een verrekijker is ook een belangrijke specificatie. Een licht gewicht verrekijker zorgt ervoor dat je verrekijker draagbaar is en makkelijk te gebruiken. Het is fijn om een lichtgewicht verrekijker te hebben om ervoor te zorgen dat je langere periodes kan observeren zonder vermoeid te raken. Een zware verrekijker kan juist zorgen voor veel belemmeringen omtrent het dragen en observeren. Het is daarom belangrijk om ook naar het gewicht als u een verrekijker aanschaft.

Waterdichtheid

De laatste specificatie die ik in deze blog behandel, is waterdichtheid. Een waterdichte verrekijker is ideaal voor het buitengebruik in slechte weersomstandigheden. Het beschermt de mechanismen in de verrekijker tegen neerslag en vochtige omstandigheden. Tegenwoordig zijn bijna alle verrekijkers al voorzien van een waterdicht omhulsel.

De beste vogel verrekijkers

Vortex Crossfire HD 10X50
Beste vogel verrekijkers: vortex crossfire

De verrekijker waarmee ik aftrap is de ‘Vortex Crossfire HD 10X50 verrekijker‘. Dit is een verrekijker met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Ik ben zelf ook in het bezit van een Vortex verrekijker en ik ben dan ook van mening dat je helemaal niet per se de duurste verrekijker nodig hebt voor het mooiste beeld. De Vortex Crossfire heeft een vergroting van 10x wat ideaal is voor het observeren van vogels. De objectiefdiameter is gelijk aan 50 mm, wat zorgt voor zeer heldere beelden. Een ideale verrekijker voor de budget vogelaar!

Zeiss Terra 8×42

De Zeiss Terra 8×42 is zeker ook het bekijken waard. De verrekijker heeft een vergroting van 8x waar de meeste vogelaars genoeg aan hebben. De objectiefdiameter bedraagt 42 mm, wat zorgt voor scherpe beelden. De verrekijker weegt maar 695 gram, waardoor deze heerlijk licht en compact in de hand licht. Het gezichtsveld op 1000 meter is 125 meter breed, waardoor u niet snel een vogel over het hoofd zult zien. De verrekijker heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, maar is wel een stukje duurder dan de bovengenoemde Vortex.

Bynolyt Stork 8×42
Beste vogel verrekijker: Bynolyt verrekijker

De derde verrekijker die ik bespreek is de Bynolyt Stork 8×42. Deze verrekijker heeft een ‘open brug’ constructie, wat het extra makkelijk maakt om de verrekijker vast te pakken. Hij is spatwaterdicht en weegt maar 650 gram. Tevens heeft hij ook een statiefaansluiting, waardoor het erg makkelijk is om hem om op een statief te plaatsen voor meer stabiliteit. De Bynolyt is ook nog eens scherp geprijsd in verhouding tot de andere besproken verrekijkers.

Swarovski Optik CL pocket mountain 8×25

De volgende verrekijker die ik bespreek is van het meest bekende merk in de vogelaars wereld, namelijk Swarovski. Ik heb de Swarovski Optik CL Pocket mountain 8×25 in deze lijst speciaal opgenomen voor de vogelaar, die altijd een verrekijker op zak wilt hebben. De verrekijker weegt maar 345 gram en is door zijn pocket formaat dan ook makkelijk weg te stoppen in je broek- of jaszak. De verrekijker valt wel onder het duurdere prijssegment, maar staat wel garant voor een zeer goede kwaliteit.

Beste vogel verrekijker: swarovski verrekijker pocket

Bushnell Engage EDX

Beste vogel verrekijkers: Bushnell engage

De laatste verrekijker die ik in deze blog bespreek is de: Bushnell Engage EDX. Deze verrekijker is in verschillende vergrotingen leverbaar. Er is een 8×42, 10×42, 10×50 en 12×50 variant beschikbaar in deze reeks van Bushnell. De lenzen van deze verrekijker hebben een speciale EXO Barrier-behandeling ondergaan, waardoor ze goed waterafstotend en stof bestendig zijn. De verrekijker is ook lekker licht van gewicht, doordat het frame van aluminium is gemaakt.

*Door via onze website een verrekijker te bestellen, steunt u bbirdsplace.nl en dat kost u niks extra!

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.