De hop is een opvallende vogel met een rozebruin verenkleed. De vleugels zijn zwart-wit gebandeerd. De snavel is lang en iets omlaag gebogen. Hij richt zijn kuif op als hij opgewonden is of als hij bijvoorbeeld ergens van schrikt.

Kenmerken en specificaties Hop

  • Rozebruin verenkleed
  • Zwart-wit gebandeerde vleugels
  • Grote kuif, wordt opgericht als de vogel opgewonden is of bijvoorbeeld ergens van schrikt.
  • Zwarte lange snavel, iets omlaag gebogen
  • Vlinderachtige vlucht
  • Wettenschappelijke naam: Upupa epops
  • Lengte: ongeveer 26 tot 28 cm. Spanwijdte: 44 tot 48 cm
  • Voedsel: Grote insecten zoals meikevers, rupsen, emelten, veenmollen, maar ook slakken en kleine reptielen
  • Geluid: hobo-achtige, ver dragende baltsroep in broedtijd. “Hoep-hoep-hoep” klinkt het onmiskenbaar

Geluid Hop

Broeden en leefgebied

  • Broedperiode: broedt vanaf april tot en met juni
  • Broedt plekken: Het nest wordt gemaakt in boomholtes, muren en steenhopen.
  • Eieren: meestal 1 of 2 legsels met ongeveer 4 tot 7 eieren.
  • Broedduur: Het duurt 14 tot 16 dagen voordat de eieren uit komen.
  • Uitgevlogen: de jongen zitten 26 tot 30 dagen op het nest, voordat ze uitvliegen.
  • Leefgebied: in Nederland zijn hoppen voornamelijk te zien in bos, park, tuin en kleinschalige weilanden.
  • Trefkans: zeldzaam

Vogeltrek en populatie

  • Vogeltrek: De noordelijke hoppen overwinteren in Afrika. De hoppen in Zuid-Europa zijn daar meestal standvogel. In Nederland is vogel een zeldzame doortrekker en voornamelijk te zien in maart tot mei en augustus tot en met oktober.