Kleine vliegenvanger in Bergen

Kleine vliegenvanger (Foto: Pieter Helpser)

Op 27 oktober werd er een kleine vliegenvanger ontdekt bij het Duinreservaat Russenduin bij Bergen aan Zee. Het was mijn laatste dag van de herfstvakantie, waardoor ik mooi de tijd had om de vogel op te zoeken in Bergen aan Zee.

Kleine of taiga?

Toen ik aankwam was er alleen een andere vogelaar aanwezig, die de vogel zojuist nog had gezien. Ik was net in gesprek met deze persoon toen er opeens een roodborstachtig vogeltje vlak voor ons in een boom te voorschijn kwam. Dit was geen roodborst, maar het was de veel zeldzamere kleine vliegenvanger! Dit was de fietstocht naar Bergen aan Zee meer dan waard. Hij verplaatste zich erg veel, waardoor het lastig was om hem echt goed in beeld te krijgen. Toen er even later meerdere vogelaars aanwezig waren kwam hij regelmatig mooi dichtbij zitten. Een van hen kreeg de vogel mooi op de foto en liet zijn foto’s aan ons zien.

Hierdoor ontstond er een beetje een discussie, want de vogel leek wel erg grijs van kleur. Er werd zelfs aan een veel zeldzamere Taiga vliegenvanger gedacht bij het zien van de foto’s. De verschillen tussen een kleine- en taiga vliegenvanger zijn ook heel lastig waarneembaar. Nadat we de vogel hierna nog enkele keren hadden gezien, besloten we dat het toch een gewone kleine vliegenvanger was.

Tijdens deze discussie kwamen er bij meerdere vogelaars allemaal berichtjes binnen op hun telefoon. De ene vogelaar had een ringtone van een cetti’s zanger terwijl de andere een ringtone van een blauwborst had. Dit was erg grappig om te horen en dit bracht mij op een idee om ook geluiden van vogels als ringtone te nemen. Ze keken allemaal even op hun telefoon wat er aan de hand was. Er bleek een megazeldzame Raddes Boszanger ontdekt te zijn in Egmond-Binnen.

Helaas had ik weer andere verplichtingen, dus besloot ik nog even wat langer te genieten van die mooie kleine vliegenvanger. De kleine vliegenvanger was een nieuwe vogelsoort voor mij.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *