Kwikstaarten

Omschrijving:

De witte kwikstaart is een van de algemeenste kwikstaarten die in Nederland voorkomen. Ze hebben een zwart-wit verenkleed en grijze rug.

Omschrijving:

De grote gele kwikstaart heeft zwarte vleugels en een grijze mantel. De stuit is groengeel van kleur en ze hebben bruinroze poten. De mannetjes hebben in zomerkleed een opvallend gele borst.

Omschrijving:

De gele kwikstaart en andere kwikstaarten staan bekend om hun wippende staart. Het mannetje gele kwikstaart heeft een opvallende gele keel en borst. Het vrouwtje is een stuk minder opvallend en heeft nauwelijks een gele borst.

Omschrijving:

De noordse kwikstaart wordt in Nederland alleen waargenomen tijdens de trekperiodes. Ze hebben een gele borst, olijfbruine mantel en blauwgrijze kop.

Omschrijving:

De Engelse kwikstaart komt in Nederland niet heel veel voor. De soort werd vroeger gezien als een van de vele ondersoorten van de gele kwikstaart, maar tegenwoordig wordt hij als een andere soort gezien. Het mannetje van de Engelse kwikstaart heeft ook wel veel weg van het mannetje gele kwikstaart.

Omschrijving:

De rouwkwikstaart lijkt op de witte kwikstaart, maar is een stuk minder algemeen. De rouwkwikstaart mannetjes hebben een mantel die fluweelzwart van kleur is.