Marker wadden bezoeken

Eind april hebben we het eiland Marker wadden bezocht. Marker wadden is een groot project dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer. Het eiland is sinds september 2018 toegankelijk voor natuurliefhebbers. Op het eiland zijn ook heel veel vogelsoorten te vinden en daarom wilde ik het eiland heel graag een keer bezoeken. In deze blog vertel ik over de prachtige vogelsoorten, die ik op het eiland heb gezien.

uitzicht op marker wadden

We vertrokken vanuit Bataviahaven met de zeilboot de Abel Tasman. De bootreis duurde ongeveer 45 tot 60 minuten. We kwamen rond 11 uur op het eiland aan en we kozen ervoor om de grote route van 7,2 kilometer te gaan wandelen. Door het lopen van deze route komt je langs de meeste hoogtepunten van het eiland.

De eerste vogels

  • vogelkijkut op MW
  • slobeend marker wadden
  • wintertaling marker wadden
  • bontbekplevier marker wadden

We waren net met de wandelroute begonnen en toen vlogen al de eerste bontbekplevieren over ons hoofd heen. Later kwamen we er nog een paar tegen en toen heb ik ze ook wat beter kunnen bekijken. Aan het begin van de wandelroute kom je langs vogelkijkhut de steltloper. Dat is een grote kijkhut, die je al vanaf grote afstand kan zien staan. Vanuit deze kijkhut heb ik onder andere mooie eendensoorten zoals wintertaling en slobeend kunnen bewonderen.

tafeleenden vanuit de lepelaar
Tafeleenden

We vervolgden de wandelroute snel, want het was best wel koud in de kijkhut door de harde wind. Een stukje verderop staat vogelkijhut de Lepelaar. Vanuit deze kijkhut heb ik vooral veel tafeleenden en kokmeeuwen gezien. Ik had nog nooit eerder tafeleenden in het echt gezien, dus dat was ook erg leuk! Het mannetje van de tafeleend heeft een opvallende roodbruine kop, zwarte borst en lichtgrijs verenkleed. Het vrouwtje heeft een lichtbruine kop met lichtgrijs verenkleed.

We verlieten de kijkhut en kwamen een klein stukje verderop een aantal mooie vogels tegen, die in het riet verstopt zaten. Een baardmannetje klom omhoog en ging op een hoge rietstengel zitten, dit was ontzetten gaaf en tevens mijn eerste keer dat ik het baardmannetje heb gezien! . Ik had wel gehoopt deze soort op het eiland te zien, maar ik had het absoluut niet verwacht. Het is echt een hele mooie soort om te zien. Er zaten ook veel rietgorzen in het riet. We liepen door en we kwamen onderweg veel witte- en gele kwikstaarten tegen. Ook kwamen we een ander mooi vogeltje tegen. Hij zat een beetje verscholen tussen de planten en was lastig te zien. We hadden een foto van het vogeltje kunnen maken en na wat determineren bleek het om de tapuit te gaan!

Flamingo of Chileense flamingo

Ik had al op waarneming.nl gezien dat er al een tijdje een flamingo en een Chileense Flamingo op Marker Wadden zit. Ik was net onder de indruk van de vele kluten die ik in de verrekijker had totdat ik opeens een flamingo ontdekte! Erg gaaf! Deze soort is in Nederland best wel zeldzaam. Ik twijfelde eerst om welke soort het ging, maar uiteindelijk bleek het dus om de (gewone) flamingo te gaan! De flamingo was een tweede kalenderjaar flamingo, waardoor hij dus ook nog niet helemaal het volwassen roze kleed had.

Echt een aanrader

lepelaarkolonie

Op het eiland kwamen we ook nog Camilla Dreef tegen, dat is een bekende vogelaar van het tv-programma Binnenstebuiten. Op de terugweg kwamen we met de Abel Tasman nog langs de lepelaar kolonie bij Bataviahaven. Dat was een erg mooie afsluiting van een zeer geslaagde dag. Het is echt een aanrader voor de natuurliefhebber om een keer dit eiland te bezoeken.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *