Mezen

Omschrijving:

De staartmees is een algemene vogelsoort in Nederland. Ze hebben een lichte buik en een witte kop. De lange staart en de roodbruine kleur bij de aanzet van vleugels is opvallend.

Omschrijving:

De baardman of baardmannetje is een rietvogel. Het mannetje heeft opvallende baardstrepen, maar het vrouwtje heeft dit niet. Ze hebben een oranjebruin verenkleed en een opvallend lange staart.

koolmees

Omschrijving:

De koolmees is een hele algemene tuinvogel in Nederland. Ze hebben een gele buik met een verticale zwarte streep, die ook wel de ‘stropdas’ wordt genoemd. Het verenkleed is mosgroen met witte streep en blauwgrijze vleugels.

Omschrijving:

De kuifmees is een algemene vogelsoort in Nederland. Ze hebben een verenkleed met bruine bovendelen en een vuilwitte buik en stuit. Ze hebben een prachtige driehoekige kuif en een zwart-wit tekening op de kop.

Omschrijving:

De pimpelmees is in Nederland een veelvoorkomende tuinvogel. Ze hebben een gele borst en een blauw ‘petje’ op de kop. Ze hebben ook een zwarte oogstreep en een zwartblauwe kinvlek.

Omschrijving:

De zwarte mees is een algemene vogelsoort in Nederland. Ze hebben een zwarte kop met witte wangen. De buik is bruinwit van kleur met geen middelstreep, die de koolmees wel heeft. De mantel is blauwgrijs van kleur.

Omschrijving:

De glanskop is een vogeltje met een vaalbruin verenkleed. De kap is donker van kleur en de onderdelen zijn licht. Ook de zwarte kinvlek en de witte vlek op de basis van de snavel zijn een goed kenmerken. Deze soort lijkt sterk op de matkop.

Omschrijving:

De matkop is een vogelsoort met een grijsbruin verenkleed. De buik is vuilwit van kleur met beige flanken. Ze hebben een mat-zwarte kopkap en een grote zwarte kinvlek. Deze soort lijkt op de glanskop.

Zeldzaamheden

Omschrijving:

De buidelmees heeft een roodbruine rug en mantel. De kop is lichtgrijs en een opvallend zwart oogmasker, wat in de loop van het broedseizoen langzaam vervaagd. De soort is vooral te vinden bij plekken met veel rietvelden. Ze zijn zeldzaam in Nederland.