Oosterse zwarte roodstaart in Egmond

Op zaterdag 28 oktober werd er een Oosterse zwarte roodstaart ontdekt in Egmond aan den Hoef. Dit is uitgerekend het dorp waar ik woon, hoe mooi wil je het hebben! Ik was op deze dag aan het werk, waardoor ik pas de volgende dag een kijkje kon gaan nemen.

Op zondagochtend werd de vogel al weer snel gemeld en toen was ik als een speer naar de gemelde locatie gerend. De straat waar de vogel werd gemeld, was enkel een straat verwijderd van ons huis. Bij aankomst had ik de vogel meteen al prachtig in de kijker en kon ik een aantal foto’s maken van deze zeldzaamheid.

De Oosterse zwarte roodstaart wordt officieel als ondersoort beschouwd en telt dus niet mee als officiële vogelsoort. Toch is het erg bijzonder om deze vogel ergens te kunnen zien, want het is pas het 14e exemplaar ooit in Nederland. Ze komen normaal gesproken alleen voor in landen zoals Zuid-Rusland en West- Mongolië. Het exemplaar in Egmond was een mannetje eerste kalenderjaar, dus hij is dit jaar uit het ei gekropen. Hij lijkt eigenlijk nog het meeste op een combinatie van een gekraagde roodstaart en zwarte roodstaart.

Ik had die ochtend helaas niet veel tijd om de vogel uitgebreid te bekijken, want ik moest ook nog op tijd komen bij mijn hardlooptraining. Ik besloot daarom om in de middag opnieuw een kijkje te gaan nemen. Toen ik aankwam had ik de vogel even kort op het dak van een huis gezien en daarna was hij opgevlogen. Samen met de tientallen aanwezige vogelaars een tijdje aan het zoeken geweest, maar zonder resultaat. Hij heeft waarschijnlijk gewoon bij iemand in de tuin gezeten. Het was geweldig om te zien dat er overal vogelaars door de straten van mijn woonplaats liepen om een glimp van deze prachtige vogel op te kunnen vangen.

Hij had het erg naar zijn zin en bleef nog een aantal dagen in Egmond hangen. Ik kon op deze manier bijna elke dag even een kijkje nemen bij deze vogel. Hij had niet echt een vaste plek, waardoor het elke keer weer een verassing was waar hij nu weer op zou gaan duiken. Op een dag verbleef hij zelfs op ongeveer 100 meter afstand van ons huis. Ik heb echt kunnen genieten van deze prachtige zeldzame vogel.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *