Orpheusspotvogel

Afgelopen maand werd er op 6 juni een zeer zeldzame Orpheusspotvogel in de buurt van mijn huis ontdekt. Uiteraard kon ik het niet laten om deze vogel even te bezoeken en daarom was ik de volgende dag meteen een kijkje gaan nemen. Het koste mij echter meerdere pogingen voordat ik hem had gezien.

Het was op zondag 7 juni een nogal regenachtige dag en toch wilde ik heel graag een poging wagen om de vogel te spotten. Zeldzame vogels zitten nou eenmaal meestal niet lang op dezelfde plek. Die plek was voor mij al aardig bekend doordat ik er in mei ook al was geweest voor de roodkopklauwier. Ik kwam die dag slechts een andere vogelaar tegen, die zich goed beschermd had tegen de regen met een paraplu. Die mevrouw had de vogel ook nog niet gezien en zij wist het verschil tussen de ‘normale’ spotvogel en de orpheusspotvogel ook niet zo goed. Toen hoorde we plots een vogeltje voor ons zingen in een boompje. Ik had het geluid nog nooit eerder gehoord en als snel dacht ik dat het mogelijk de zeldzame vogel was. Het liet zich ook nog een paar keer zien en na thuis wat determineren, bleek het te gaan om de ‘normale’ spotvogel. Erg leuk, want deze vogelsoort had ik ook nog nooit gezien.

De volgende dag ging ik weer een poging wagen, maar ook toen tevergeefs. Nadat ik thuis was gekomen zag ik op waarneming.nl dat hij een kwartier na mijn vertrek weer was waargenomen. Uiteindelijk heb ik de dinsdag erna wederom weer een poging gedaan. Dit keer was ik er op een prachtige zonnige avond. Ik kwam net op de plek aangelopen en hoorde meteen al de orpheusspotvogel! Erg gaaf! Ik had de vogel erg goed kunnen bekijken en vooral ook kunnen beluisteren. Het verbaasde mij echter dat ik helemaal de enige was die met dit prachtige weer de vogel probeerde te spotten. Later kwam ik nog wel 2 andere vogelaars tegen. Een voordeel was wel dat het redelijk stil was en dat ik meerdere geluidopnames van de vogel kon maken als bewijs. Eenmaal thuis had ik deze opnames meerder keren aandachtig beluisterd en bleek het inderdaad om de oprheus te gaan! Uiteindelijk heeft hij ongeveer een dag of 6 in het gebied gezeten.

De spotvogel en oprheusspotvogel lijken qua uiterlijk heel erg op elkaar. Ze hebben allebei een groenbruinig verenkleed van boven en geel van onder. Er zijn echter wel kleine verschillen tussen de 2 soorten te zien. De spotvogel heeft langere vleugels dan de oprheus. Ook is de handpenprojectie bij de oprheus een stuk langer dan bij de spotvogel. Toch blijven ze het best te onderscheiden door hun verschil in zang. De orpheus zingt vaak lang achterelkaar met weinig pauzes tussendoor, terwijl de spotvogel veel meer pauzes in zijn zang heeft. Hiernaast het filmpje dat ik van de oprheusspotvogel heb gemaakt.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *