Piepers

Omschrijving:

De graspieper is een van de meest algemeenste pieper soorten van Nederland. Het is een klein vogeltje met een gestreept verenkleed. De snavel is vrij dun en de oogring is opvallend.

Omschrijving:

De oeverpieper wordt in Nederland voornamelijk in de winter waargenomen. Ze hebben donkere poten en een lange donkere snavel. De bovendelen zijn bruingrijs met een olijfkleurige tint en donkere strepen.

Omschrijving:

De waterpieper wordt in Nederland voornamelijk in de winter waargenomen. Ze hebben witte flanken en ook een witte buik. De bovendelen zijn grijsbruin van kleur en ze hebben een lichte witte wenkbrauwstreep.

Omschrijving:

De boompieper lijk sterk op de graspieper, maar is te onderscheiden door de markantere koppatroon en de iets dikkere snavel. Er is geen verschil tussen mannetjes en vrouwtjes van deze soort.

Zeldzame piepers

Omschrijving:

De grote pieper is een zeldzame vogelsoort in Nederland. Ze hebben lange poten en een lange staart. Een opvallende rechtopstaande houding en donkere gestreepte mantel.

Foto: https://ebird.org/species/olbpip

De siberische boompieper is een zeer zeldzame vogelsoort in Nederland. Ze hebben een olijfgroene rug met een paar strepen. Ze hebben een witte wenkbrauwstreep. De soort lijkt ook sterk op de algemeen voorkomende piepersoorten.

Omschrijving:

De duinpieper valt niet snel op door zijn zandkleurig verenkleed. De buik en borst zijn vuilwit van kleur. Het onderscheid tussen andere piepers is makkelijk te herkennen, doordat de duinpieper het meest zandkleurig is.

Omschrijving:

De roodkeelpieper is een zeldzame vogelsoort in Nederland. In zomerkleed hebben ze een baksteenrood kleurig gezicht, wat erg opvallend is. In winterkleed zijn de onderdelen nagenoeg wit met brede strepen op de flanken. Ze hebben ook een dunnen snavel met gele snavelbasis.