Ringsnaveleend in Heerhugowaard

Op zondag 12 maart werd in de middag een zeer zeldzame ringsnaveleend ontdekt in Heerhugowaard bij het Park van Luna. Wegens verplichtingen had ik toen niet de mogelijkheid om daar heen te gaan, maar gelukkig blijf hij nog een tijdje hangen. Dit zorgde ervoor dat we op zondag 19 maart de mogelijkheid hadden om ook een bezoekje te brengen aan deze dwaalgast uit Noord-Amerika.

De eend werd op deze zondag diverse keren weer gemeld en daarom besloten we om er een kijkje te gaan nemen. Bij aankomst op de dichtstbijzijnde parkeerplaats was het maar een klein stukje lopen naar de laatst gemelde locatie. We hadden mazzel, want de eend zat mooi dichtbij en was aan het foerageren tussen een grote groep kuifeenden. Regelmatig liet hij mooi zijn snavel zien die erg opvalt door de witte ringen.

De ringsnaveleend komt normaal gesproken voor in Noord-Amerika met name in de Verenigde Staten en Canada, waar ze broeden. Het is daarom behoorlijk bijzonder dat deze eend naar Nederland is gevlogen. Toch wordt er bijna elk jaar wel een ringsnaveleend in Nederland waargenomen. Hij lijkt een beetje op een kuifeend, maar is goed te onderscheiden. De opvallende ringen op de snavel en de ontbrekende kuif zijn een belangrijk kenmerk. Ook de zijborst die voornamelijk grijs van kleur is met een klein beetje wit, zijn goede herkenningspunten.

De ringsnaveleend is een schitterende eend om te zien en ik was dan ook heel erg blij met deze waarneming. Deze eendensoort is de 124ste vogelsoort die ik tot nu toe in Nederland heb waargenomen. Tot slot zagen we aan het einde van onze wandeling ook nog een futenpaar dat een beetje baltsgedrag vertoonde. Het voorjaar is begonnen!

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *