Vinken

De kruisbek heeft een gekruiste snavel, zoals zijn naam als doet vermoeden. Het mannetje heeft een karmijnrode kleur en het vrouwtje heeft een bijna egaal groen verenkleed.

Geluid vink

De vink is een hele algemene zangvogel in Nederland. Het mannetje is te herkennen aan zijn blauwe petje en zijn oranjerode borst. Het vrouwtje is voornamelijk bruin van kleur.

De appelvink is een zangvogel uit de familie vinkachtige. Deze vogel heeft een opvallende kegelvormige snavel en een roestbruin verenkleed.

De groenling heeft helder groene tinten in zijn verenkleed. Het mannetje heeft ook opvallende gele randen bij de handpennen. Het vrouwtje is een stuk meer grijzig van kleur, maar heeft ook groen delen in het verenkleed.

De kneu is een kleine vinkensoort, die vaak in groepjes zijn te vinden. Het mannetje heeft in prachtkleed een karmijnrode borst en baret. Het vrouwtje heeft een bruingrijs achterhoofd, zwak gestreepte borst en kruin.

De sijs heeft een geelgroen verenkleed met een zwarte kruin en zwarte kin. Het vrouwtje heeft een meer grijsgroen verenkleed en heeft gestreepte delen.

De frater is een okerbruin vogeltje met een gestreept lichaam. Hij lijkt een beetje op een onvolwassen kneu. Het is in Nederland geen broedvogel, maar ze overwinteren wel in ons land.

De kleine barmsijs heeft een rood voorhoofd en een kleine zwarte bef. Ze hebben een gele snavel en een donker gestreepte borst. De mannetjes hebben tijdens de broedperiode een mooie rode zweem over de borst.

De grote barmsijs is in Nederland vooral in de winter te zien. Ze hebben een grijzig verenkleed en een zwarte bef. Het voorhoofd is rood van kleur. De mannetje krijgen in prachtkleed een mooie roze/rode borst.

De keep is een vogelsoort die in Nederland voornamelijk tijdens de trek wordt waargenomen. Ze hebben een oranje borst en een gele snavel met een zwarte punt. Het mannetje is iets opvallender van kleur dan het vrouwtje.

De putter is een zangvogel met een opvallend rood gezicht. Ze hebben naast deze rode kleur ook zwarte en witte kleuren op de kop. De vleugels van de putter zijn zwart met opvallende gele strepen.

De goudvink is een grote vink met een brede nek. Het mannetje heeft een rozerode buik en wangen. Het vrouwtje heeft een beige grijs verenkleed.

Zeldzame vinken/kruisbekken

De witbandkruisbek is een zeldzame vogelsoort in Nederland. Het mannetje heeft een rood verenkleed en het vrouwtje een groen verenkleed. Ze hebben donkere vleugels en staart.

De grote kruisbek is een zeer zeldzame vogelsoort in Nederland. Ze hebben een dikke gekruiste snavel en een grote kop met een stevige lichaamsbouw. De vrouwtjes zijn geelgroen van kleur en de mannetjes dofrood.

De Europese kanarie komt in Nederland zeer schaars voor al broedvogel. Het mannetje is citroengeel gekleurd en het vrouwtje is meer vaal geelwit van kleur. De soort lijkt een beetje op de sijs en de geelgors.

De roodmus is een zeldzame zangvogel in Nederland. Het mannetje heeft op de kop, borst en stuit een mooie rode kleur. Het vrouwtje heeft een olijfbruin tot grijsbruin verenkleed en is daarmee een stuk minder opvallend.