goudplevier

Vogels kijken bij onder water gezet bollenveld

goudplevier
Onderwater gezet bollenveld

Sinds augustus was er bij mijn huis in de buurt een bollenveld onderwater gezet. Ik ontdekte het ondergelopen veld, doordat ik op waarneming.nl meerdere waarnemingen van mooie vogelsoorten voorbij zag komen. Een boer zet zijn land onderwater tegen de glasaaltjes en dit zorgt voor veel voedsel voor watervogels. Een win-winsituatie. Ik besloot om er ook eens een kijkje te gaan nemen.

  • watersnippen
  • oeverlopers

De eerste keer ging ik er tegen het einde van de middag naar toe. Dit is eigenlijk een van de beste tijdstippen om naar dit soort waterrijke plekken te gaan, want steltlopers gaan zich meestal aan het eind van de dag verzamelen. Toen ik eenmaal bij het veld aangekomen was, ontdekte ik meteen al een paar mooie vogelsoorten. Op een afstand van ongeveer 5 meter, foerageerden een grote groep watersnippen! Een geweldige ontmoeting, want deze soort had ik nog nooit eerder kunnen bewonderen. Het zijn prachtige weidevogels met een vrij lange snavel en opvallende strepen op de kop en rug. Ze worden in Nederland voornamelijk tijdens de trek waargenomen.

Tevens ontdekte ik op de zandrand van het veld meerdere oeverlopers, die ik overigens ook nog nooit eerder had waargenomen. Het is een kleine steltloper met een opvallende witte krul op zijn zijborst. Hij heeft een vrij lang achterlijf waarmee hij (bijna) continu heen en weer wipt. Ik ging tevreden naar huis met een aantal leuke bewijsplaatjes, die ik gemaakt had door mijn verrekijker met digiscoping.

Mooie soorten

  • watersnip
  • goudplevier

De weken daarna ben ik er regelmatig naar toe gegaan. Telkens werd ik weer verrast met leuke vogelsoorten. De ene keer zag ik alleen kieviten en meeuwen, maar de andere keer zie je weer een hele nieuwe soort. Ik had in augustus onder andere veel lepelaars, witgaten, oeverlopers, watersnippen, aalscholvers en goudplevieren gezien. Tevens had ik voor het eerst een bosruiter gezien en meerdere groenpootruiters.

Een waar spektakel

  • vogels kijken bij ondergelopen bollenveld
  • zilverplevier

In september ben ik ook regelmatig naar deze vogel-hotspot geweest. Deze maand spotte ik onder andere mijn eerste zilverplevier, wulp, bonte strandlopers en kemphanen. Later die maand kreeg ik voor mijn verjaardag een spotting scoop (telescoop) cadeau en toen werd het helemaal een feestje om de vogels daar te observeren. Deze telescoop heeft een vergroting van 15 tot 45 keer, waardoor je de vogels nog veel beter van dichtbij kunt bekijken.

Ik heb dankzij dit onder water gezette bollenveld ontzettend veel mooie soorten op mijn lijstje kunnen bijschrijven.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *