foto blog

Vogels kijken in Oostenrijk

Vogels kijken in Oostenrijk

Afgelopen week zijn we een weekje op vakantie naar Oostenrijk geweest. In een gebied waar we normaal in de winter vaak op wintersport gaan, wilden we nu een keer zomers een kijkje gaan nemen.

We hebben vele mooie wandelingen gemaakt in Oostenrijk. Bij een van die wandelingen zag ik een vogeltje snel voorbij vliegen. In de vlucht had het een opvallende roestbruin staart, het was moeilijk te determineren om wat voor soort vogeltje het precies ging. Ik hoopte dat ik de vogel later die dag nog een keer zou zien, alleen helaas ik had hem niet meer gezien.

Toen we in de middag terug naar ons huisje gingen, zag ik wel iets anders leuks. In de nok van een typisch Oostenrijks huisje, vlogen zwaluwen af en aan. Ze hadden een lichte buik en het verenkleed was een beetje bruinig. Eerst dacht ik dat het om een oeverzwaluw zou gaan, maar na wat zoeken op internet bleek het om een ander soort te gaan. Het ging namelijk om de rotszwaluw, een soort dat niet in Nederland voorkomt. De rotszwaluw is een typisch Oostenrijkse vogel die vaak in de bergen en rotsachtig gebied voorkomt. De dagen daarna zag ik nog veel meer rotszwaluwen voorbij vliegen.

rotszwaluw blog
Typisch Oostenrijks huis met rotszwaluw in de nok (Foto: bbirdsplace)
rotszwaluw wikipedia
Rotszwaluw (Foto: Wikipedia)

“”Het barst hier van de rotszwaluwen, torenvalken en de in Nederland zeer zeldzame zwarte roodstaarten”

zwarte roodstaart
Zwarte roodstaart vrouwtje (Foto: Marcel Koelink)

Zeldzame zwarte roodstaart spotten

Eerder schreef ik in deze blog al over een vogel met een roestbruine staart. De dag na de eerste kennismaking, kwam ik veel meer van deze vogels tegen. Dit keer kwamen ze iets dichterbij en bleven er een paar op een huisje zitten, waardoor ze veel beter te bekijken waren. De enige 2 vogelsoorten die in Nederland met een roestbruine staart zijn de zwarte roodstaart en gekraagde roodstaart. Deze soorten zijn in Nederland erg zeldzaam om te zien, daarom leek het mij eerst onwaarschijnlijk dat het om een van deze soorten zou gaan.

Nadat ik op mijn eigen website nog eens naar de foto’s van deze soorten had gekeken, kwam ik erachter dat het wel degelijk om zwarte roodstaarten ging die ik had gezien! Erg gaaf! Nog nooit eerder had ik deze soort in het echt gezien. Kennelijk komen ze in Oostenrijk veel meer voor dan in Nederland.

Vogels kijken in Oostenrijk

Roofvogels

In de bergen heb ik ook aardig wat roofvogels gezien. Vooral de torenvalken vlogen veel door de lucht. Heel kenmerkend is het ”bidden” wat ze veel doen. Ze hangen dan stil in de lucht op zoek naar een prooi. Als ze wat zien, duiken ze met grote snelheid naar beneden, om de prooi te pakken. Als de poging mislukt, vliegen ze snel weer naar boven en halen ze dit trucje weer opnieuw uit. Ook heb ik een paar buizerds gezien.

De bekende Oostenrijkse vogels als de alpenkauw, alpenkraai, sneeuwvink en rotskruiper heb ik helaas niet gezien. Het zien van de zwarte roodstaart maakt dit allemaal weer goed. Ook heb ik wellicht nog een raaf of roek gezien in de alpen, helaas hadden we niet een hele goede foto kunnen maken. Het ging om een grote zwarte vogel, maar verder determinatie van de vogel is erg lastig want in Oostenrijk komen veel vergelijkbare vogels voor.

Alpenkauw
Alpenkauw
vogel bord Oostenrijk
Roodborsttapuit, boompieper en veldleeuwerik komen ook in de Oostenrijkse alpen voor. (Foto: bbirdsplace)
  • foto blog

Murmeltieren

Tijdens een mooie wandeltocht hebben we een wandelroute gelopen, waar veel ”Murmeltieren” voorkomen. We hebben uiteindelijk ongeveer 5 van deze marmotten gezien, dat was erg leuk om deze in het wild te zien!

Ik raad iedereen aan om ook eens op vakantie naar Oostenrijk te gaan, al is het alleen maar voor het prachtige landschap (zie foto hiernaast).

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *