Vogels kijken op Marker Wadden

Vogelkijkhut de steltloper (Foto: Marcel Koelink)

Het was een prachtige dag aan het einde van april toen we een middagje naar de Marker Wadden gingen. De Marker Wadden bestaat uit 5 natuureilanden, waarvan momenteel een van de eilanden toegankelijk is voor publiek. Het eiland is een waar paradijs voor allerlei soorten vogelsoorten en daarom zeker de moeite waard om eens te bezoeken. In deze blog vertel ik over de vogelsoorten, die ik tijdens ons bezoek aan dit eiland ben tegen gekomen.

Er kan gekozen worden voor een ochtend of middag sessie als je naar het eiland Marker Wadden wilt. Wij hadden ditmaal gekozen om het eiland in de middag te bezoeken. Bij aankomst op het eiland vlogen meteen al de witte kwikstaarten ons om de oren. Het zijn zwart-witte vogels met een lange staart, die nogal een beetje druk heen en weer vliegen. Nadat we de kwikstaarten even goed hadden bekeken liepen we door naar kijkhut de ‘Steltloper’, vanaf deze hut heb je een mooi overzicht over het hele eiland. Ik zag in de verte een grote roze steltloper staan, geen twijfel mogelijk, een flamingo! We besloten toch om eerst onze wandelroute , de langste route van 7 km, verder te lopen en de flamingo voor het einde te bewaren.

We liepen langs wat rietvelden waar ik al snel een speenvarken hoorde roepen, inderdaad de waterral was ook aanwezig! Even later zagen we deze mysterieuze vogel kort tussen het riet foerageren. Daarnaast was het een waar spektakel van acrobatische baardmannetjes en zingende rietzangers, die zich geweldig lieten bekijken en fotograferen. Over het geluid van de baardman heb ik deze maand ook een blog geschreven, die zeker handig is om even te raadplegen als je ook vaker baardmannetjes wilt zien.

Tevens zagen we onderweg een groot aantal lepelaars, kokmeeuwen en oeverzwaluwen. Bij een kijkscherm liet een bontbekplevier zich prachtig van dichtbij bekijken, die ook nog eens geringd bleek te zijn! We naderden alweer het einde van ons wandeling en daarom was ik al in spanning of de flamingo er nog zou zitten. Hij bleek inderdaad nog aanwezig te zijn en hij liet zich prachtig bekijken vanuit kijkhut de Duikeend. Het betrof een geringd exemplaar met het nummer ZT17. Ik hoorde later van een vogelaar dat de vogel afkomstig was uit Duitsland.

Nadat we de flamingo prachtig hadden bekeken, was het alweer tijd om terug te lopen naar de boot. Het laatste stuk van wandeling hoorde we opeens een ‘misthoorn’, althans dat zou je denken. Het bleek een roerdomp te zijn, die enthousiast aan het ‘hoempen’ was. Ik stond echt met verbazing te luisteren naar zijn prachtige roep. Ik had nog nooit eerder een roerdomp gehoord of gezien, dus dit was wat mij betreft echt de kers op de taart van een prachtige vogeldag op de Marker Wadden.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *