Vogels kijken op Texel

Alle foto’s bij deze blog zijn gemaakt door fotograaf Marcel Koelink

Op 28 februari zijn wij een dagje naar Texel geweest. Dit keer geen wintersport in de voorjaarsvakantie, maar vogelsport! In deze blog vertel ik over de vogelgebieden waar wij zijn geweest op deze dag en welke prachtige vogelsoorten wij daar allemaal hebben gezien. We begonnen ons vogel avontuur bij de Mokbaai.

Vogels kijken bij de Mokbaai

Kluten bij de Mokbaai

De Mokbaai ligt mooi dichtbij de haven waar je aankomt met de veerboot. Bij de Mokbaai zijn wadplaten, kwelders, een geul en een mosselbank. Dit maakt het gebied ideaal voor veel vogelsoorten.

Het was een grijze ochtend met een hoop wolken en een koud windje toen wij bij de Mokbaai aankwamen. We hadden onze auto bij de parkeerplaats naast de Mokweg geparkeerd. In eerste instantie dacht ik niet veel vogels te zien, maar het tegendeel bleek waar. Er zat namelijk een hele grote groep wulpen van minstens 200 stuks en daar bleef het niet bij. Er zaten namelijk ook bergeenden, tureluurs, bonte strandlopers, kluten, scholeksters, smienten, wintertalingen, en pijlstaarten. Tevens had ik een grote mantelmeeuw ontdekt, die duidelijk opviel tussen alle andere meeuwen door zijn grote formaat. Daar was ik erg blij mee, want deze meeuwensoort had ik nog niet eerder waargenomen.

We maakten ook nog een kleine wandeling langs de Horsmeertjes, die vlak in de buurt bij de Mokbaai liggen. Hier waren voornamelijk veel ganzen en eendensoorten te zien. Ook hoorde ik een opvallende roep van een vogel, die mij bekend in de oren klonk. Uiteindelijk bleek het een roepende fazant te zijn, die zich verborgen hield tussen de struiken.

Vogels kijken bij de Slufter

Onze volgende stop was bij de Slufter. Dit is een natuurgebied waar elke natuurliefhebber tijdens een bezoek aan Texel echt even heen zou moeten gaan. We maakten een mooie wandeling in dit prachtige gebied en uiteraard had ik ook mijn telescoop meegenomen. Bij de Slufter waren voornamelijk veel tureluurs, bonte strandlopers, scholeksters en smienten te zien. Tussen een grote groep smienten zag ik opeens een eendensoort die ik nog nooit eerder had gezien. Dit was namelijk een mannetje Eidereend. Echt een fantastisch mooie eendensoort, die ik later ook nog even mooi kon bekijken in de telescoop. Later deze dag zagen we ook nog een vlucht van 6 eidereenden over de zee vliegen, in de buurt van de vuurtoren van Texel.

Vogels kijken bij het Wagejot

Nadat we de vuurtoren van Texel hadden bezocht, reden we door naar het Wagejot. Dit natuurgebied ligt vlak langs een drukke weg, maar is zeker de moeite waard om even te bezoeken. Het Wagejot is een drassig natuurgebied, waar in het voorjaar tal van wadvogels broeden. 

Bij aankomst zag ik al een hele grote groep rotganzen zitten, die hun eigen naam aan het roepen waren (‘rrró…rrró). Rotganzen hebben een zwarte kop en hals met een witte halsvlek. Ik was erg blij met deze mooie ganzensoort, die ik ook nog nooit eerder had waargenomen. Naast de rotganzen waren er ook veel tureluurs, bonte strandlopers, kluten, smienten, wintertalingen, bergeenden, slobeenden bij het Wagejot te zien. Tot mijn grote verbazing ontdekte ik ook nog een lepelaar tussen al deze vogels!

Mega zeldzame zwarte zeekoet

Tot slot wilde ik heel graag een bezoekje brengen aan de haven van Oudeschild. Dit was voornamelijk omdat hier al heel lang een super zeldzame ‘zwarte zeekoet’ wordt gezien. Ik zag op waarneming.nl dat de zeekoet kort voor onze aankomst nog was waargenomen. We liepen naar de rand van de haven en toen zag ik even verderop al een vogelaar met een grote camera op de dijk staan. Ik pakte mijn verrekijker erbij en keek in dezelfde richting als waar deze vogelaar zijn camera op had gericht. Ik had heel kort een vogel in beeld, die meteen weer onder water dook. Even later kwam hij weer boven water en bleek het tot mijn grote vreugde de zwarte zeekoet te zijn! Echt gaaf! Hij zwom tussen een grote groep smienten en hij was ook even kort aan het badderen. Dit was een geweldige afsluiting van een vogelrijke dag met maar liefst 47 vogelsoorten op de teller.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *