Goudhaan
Goudhaan

De goudhaan is de kleinste vogel van Nederland. Het is een vogeltje met een mosgroen verenkleed. Het mannetje heeft een duidelijke fel oranje streep en gele kruinstreep op zijn kop. De ogen zijn zwart van kleur.

Kenmerken en specificaties Goudhaan

  • Mosgroen verenkleed
  • kruinstreep met zijbanen
  • Zwarte kraaloog
  • Mannetje: Felle oranje streep en gele kruinstreep.
  • Wettenschappelijke naam: Regulus regulus
  • Lengte: ongeveer 8,5 cm. Spanwijdte: 13 tot 16 cm
  • Voedsel: springstaarten, bladluizen, motten en spinnetjes
  • Eieren: meestal 7 tot 13 eieren per legsel
  • Geluid: Zeer hoge tonen. Zang een hoge, herhalende serie op- en neergaande tonen (4-6 keer), vaak eindigend met een korte triller. Roep een ijl en hoog “zrie-zrie-zrie“.

Geluid Goudhaan

Bron

Broeden en leefgebied

  • Broedperiode: broedt vanaf april tot en met juni.
  • Broedt plekken: ze broeden in een komvormig nestje dat met haren en veren is bekleed.
  • Eieren: meestal 2 legsel per jaar, met ongeveer 7 tot 13 eieren per legsel.
  • Broedduur: na 14 tot 17 dagen komen de eieren uit.
  • Uitgevlogen: de jongen zijn vliegvlug na 17 tot 22 dagen na het uitkomen.
  • Leefgebied: ze komen vooral voor in naaldbos. In de trektijd zijn ze minder kieskeurig en kunnen ze in elk bosje gezien worden.
  • Trefkans: de kans om deze vogel in Nederland te zien is laag tot groot in oktober.

Vogeltrek en populatie

  • Vogeltrek: de najaarstrek is van september tot november. De voorjaarstrek is van maart tot en met april. Ze overwinteren voornamelijk in Zuid-Europa en de Mediterrane eilanden.
  • Broedparen: 44 000 tot 74 000
  • Overwinteraars: 100 000 tot 400 000
  • Doortrekkers: 50 000 tot 200 000
  • Deze informatie is afkomstig van sovon vogelonderzoek Nederland.

Deze soort is vergelijkbaar met:

Weetjes over de goudhaan

  • Het is de kleinste vogel van Nederland.
  • Ze zijn erg gevoelig voor kou, tijdens strenge winters sterven er veel.