Ik ben mijzelf onlangs wat meer gaan verdiepen in de wondere wereld van de meeuwen. Meeuwen worden door de meeste vogelaars als een zeer moeilijke vogelgroep beschouwt om op naam te brengen, en dat is ook zeker waar. Toch vind ik dat ook deze vogels onze aandacht verdienen. Hoe leuk is het om een bijzondere soort tussen een groep meeuwen te kunnen ontdekken?
In deze blog schrijf ik een stukje over hoe ik zelf een 1kj pontische meeuw wist te ontdekken op het strand.
Ik besloot naar het strand van Egmond te gaan, waar ik al eerder pogingen had ondernomen voor het zien van deze meeuwensoort. Ditmaal had ik mijzelf voorbereid door alle kenmerken van deze vogelsoort goed door te nemen. Bij het herkennen van een pontische meeuw, zijn de eerste kalenderjaar vogels het makkelijkst. Deze vogels zijn dit jaar uit het ei gekropen en aan het ruien richting hun winterkleed. Mede hierdoor heb ik mij vooral op dit jaarkleed gefocust, om het niet nog ingewikkelder te maken.
Herkenning 1kj pontische meeuw
Bij het herkennen van deze meeuwensoort, zijn een aantal kenmerken belangrijk om in gedachten te houden. Wat meteen opvalt is de complete witte kop van de meeuw, soms met wat grijze tinten in de nek. Daarnaast is de snavel meestal langer dan bij andere meeuwen, doorgaans zonder opvallende ‘gonyshoek’. Deze term wijst op de hoek aan de onderkant van de snavel.
Toen ik een groep meeuwen aan het bekijken was viel mijn oog op een meeuw met een groene ring om een van zijn poten. Mede doordat de vogel een kleurring droeg had ik hem op de foto gezet, maar eenmaal thuis bleek de code op de ring helaas net niet goed af te lezen. Toen ik nogmaals een blik op mijn foto’s wierp begon de twijfel toe te slaan of dit niet een pontische meeuw was. De kop was wel heel mooi wit van kleur en ook de snavel leek erg lang, zonder opvallende ‘gonyshoek’. Nadat ik wat andere vogelaars had gevraagd naar hun mening en gemeld had op waarneming.nl, bleek het om een pontische meeuw te gaan! Toch erg leuk, een nieuwe soort voor mij!