Kraaien, eksters en gaaien

Omschrijving:

De gaai of vlaamse gaai is een beigebruine vogel met een licht gestreepte kruin. De vleugels zijn vooral zwart, maar ze hebben ook een licht blauw vleugelvak. Ze maken krassende geluiden net als ekster.

Omschrijving:

De kauw heeft een zwart verenkleed met een zilvergrijze nek en achterhoofd. Ze hebben een opvallende lichte iris en korte snavel.

Omschrijving:

De zwarte kraai is een hele algemene vogel in Nederland en heeft een helemaal zwart verenkleed. Ze zijn groter dan kauwen, maar kleiner dan raven.

Omschrijving:

De raaf heeft een helemaal zwart verenkleed en een wigvormige staart. Ze hebben een grote snavel en zijn minder voorkomend dan bijvoorbeeld de zwarte kraai.

Omschrijving:

De roek heeft een zwart verenkleed met een lichtgrijze snavel. Ze hebben een steil voorhoofd en een in verhouding kleine kop.

Omschrijving:

De ekster is een zeer intelligente vogelsoort. Het zijn opvallende vogels met een zwart-wit verenkleed. Ze hebben een lange staart, witte buik en een donkere snavel. Het lijkt net alsof er een glanslaagje op het verenkleed zit.

Zeldzaamheden

Omschrijving:

De scharrelaar is een zeer zeldzame vogel in Nederland. Het verenkleed is felblauw van kleur. Ze hebben een bruine rug en de vleugels zijn turkoois. Ze hebben een dolksnavel en korte, dikke poten.

Omschrijving:

De bonte kraai is een zeldzame vogel in Nederland. Ze lijken een beetje op de zwarte kraai, maar hebben opvallende lichtgrijze en bonte onderdelen. Komt als overwinteraar of doortrekker weleens op bezoek in ons land.

Omschrijving:

De notenkraker is een zeer zeldzame vogel in Nederland. Ze hebben een donkerbruin verenkleed met witte druppels. De kruin en een groot deel van de vleugels zijn egaal donkerbruin. Ze zijn ongeveer even groot als een gaai.