Bonte kraai

Bonte Kraai

Bonte Kraai
Bonte Kraai

De bonte kraai is een zeldzame vogel in Nederland. Ze lijken een beetje op de zwarte kraai, maar hebben opvallende lichtgrijze en bonte onderdelen. Komt als overwinteraar of doortrekker weleens op bezoek in ons land.

Kenmerken en specificaties

  • Lichtgrijze rug
  • Zwarte kop
  • Zwarte vleugels
  • Zwarte staart
  • Wettenschappelijke naam: Corvus cornix
  • Lengte: ongeveer 44 tot 51 cm. Spanwijdte: 84 tot 100 cm
  • Voedsel: alleseters. Eten bijvoorbeeld insecten, aas, kleine zoogdieren, slakken en menselijk afval
  • Eieren: meestal 4 tot 6 eieren per legsel
  • Geluid:  “kraaah, kraaah“.

Geluid Bonte kraai

Bron

Broeden en leefgebied

  • Broedperiode: broedt vanaf begin april tot en met juni.
  • Broedt plekken: het nest bevindt zich meestal boven in een boom.
  • Eieren: een legsel per jaar, met meestal 4 tot 6 eieren. Bij uitzondering soms 7 eieren.
  • Broedduur: ongeveer 17 tot 20 dagen.
  • Uitgevlogen: na 3 tot 5 weken vliegen de jongen vogels uit.
  • Leefgebied: zijn vaak te vinden op akkers, langs wegen, spoordijken en op divers andere plaatsen.
  • Trefkans: de kans om in Nederland deze kraai te zien is laag tot zeer laag.

Vogeltrek en populatie

  • Vogeltrek: vogels uit Scandinavië verschijnen in de herfst en winter in Nederland.

Deze soort is vergelijkbaar met:

Weetjes over de bonte kraai

  • Eerst leefde deze vogel in Nederland vooral in steden. Later werd de vogel vooral nog gezien in open landshappen in de winter.
  • Vroeger was deze kraai een hele gewone gast in Nederland, maar de aantallen zijn de afgelopen jaren flink afgenomen.