Vogels kijken in de Egmondse duinen

Duinreservaat het Nieuwe-land
(Foto: Bendt Koelink)

Op 3 mei had ik samen met 2 andere ervaren vogelaars een mooie vogelwandeling gemaakt, door de duinen van Egmond. We begonnen onze tocht om 6 uur s’ochtends, en dat was zeker de moeite van het vroeg opstaan waard. Bij aankomst in de duinen was er al een prachtig vogelorkest. De nachtegalen, grasmussen en vele andere vogels zongen allemaal uit volle borst.

Beflijsters en sprinkhaanzangers

Na een klein stukje wandelen hoorde we opeens een heel vreemd geluid. Het leek een beetje op de roep van een uil, maar we konden hem helaas niet ontdekken. Het zou ook mogelijk het geluid van een gaai geweest kunnen zijn, maar daar zullen we nooit meer achter komen. We liepen door naar Duinreservaat het Starrevlak en daar konden we meteen al leuke soorten zien. Het begon al met een mannetje gekraagde roodstaart, die mooi aan het zingen was op het topje van een boom. Vervolgens hoorde we het geluid van de beflijsters en landde er vlak voor ons een vrouwtje beflijster op een struik. Erg gaaf! Een soort die ik nog nooit eerder had waargenomen. Beflijsters zijn ook alleen tijdens de trekperiode in Nederland te zien. Het mannetje schijnt nog een stuk mooier te zijn, maar die heb ik helaas niet gezien.

We liepen door naar Duinreservaat het Gravedal waar een roepende kleine barmsijs en zilverplevier overvlogen. Ook de kleine barmsijs had ik nog nooit eerder waargenomen. Aangekomen bij Duinreservaat het Nieuwe-land vloog er een oeverloper langs ons, die even later aan het foerageren was bij de waterplas. Ook genoten we hier van een mannetje blauwborst, die fanatiek aan het zingen was. De Cetti’s zangers waren ook duidelijk aanwezig met hun explosieve zang: CET-TI CET-TI, CETI-TI.

Rotganzen (Foto: pixabay)

Duinreservaat het Nieuwe-land licht vlak bij het strand en daarom maakten we van de gelegenheid gebruik om ook nog even een korte trektelling te doen. Het was niet heel druk met vogels, maar we zagen even goed nog een voorbijvliegende kluut in een groepje bergeenden en ook 2 voorbijvliegende rotganzen.

We liepen vervolgens door naar Duinreservaat het Zwanevlak, waar we probeerden een sprinkhaanzanger te lokken door middel van het afspelen van een geluidsopname via de telefoon. Dit bleek goed te werken, want een sprinkhaanzanger reageerde al snel en wilde de indringer uit zijn territorium verjagen. Hierdoor kon ik mooi mijn eerste sprinkhaanzanger aan mijn waarnemingenlijst toevoegen. Toen het wat harder begon te waaien vlogen er ook nog een havik, bruine kiekendief en torenvalk voorbij. Het was een prachtige ochtend met veel mooie vogelsoorten en aardig wat kilometers op de teller.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *