Vogels kijken in Normandië en Bretagne

Vogels kijken in Normandië en Bretagne

Vogels kijken in Normandië en Bretagne
Vogels kijken in Normandië en Bretagne

Afgelopen maand zijn we op vakantie geweest naar Frankrijk. Eerst naar Normandië en later naar Bretagne. Tijdens deze zomervakantie kwam ik weer een aantal mooie vogelsoorten tegen, waar ik in deze blog over vertel.

Vogels kijken in Normandië

Toen we eenmaal bij ons eerste huisje waren aangekomen, gingen we in de avond een wandeling maken om de buurt te verkennen. Ik zag op een weiland iets bewegen en ik had meteen mijn verrekijker paraat. Het bleken 6 patrijzen te zijn, dat was een ontzettend mooi begin van de vakantie! In Nederland heb ik deze soort nog maar een keer eerder mogen zien. De volgende dagen hoorde ik regelmatig een vogeltje volop zingen. Hij liet zich meerdere keren zien op de punt van een grote boom en het bleek om een mannetje vink te gaan, die duidelijk nog veel energie over had. In Normandië heb ik verder voornamelijk veel soorten meeuwen gezien. We hadden geen wekker nodig in ons huisje aan de kust, want de krijsende meeuwen vroeg in de ochtend waren voor ons al een goede wekker.

Vogels kijken in Bretagne

  • Roofvogelshow
  • Roofvogelshow
  • Roofvogelshow
  • Roofvogelshow

We vervolgden onze vakantie in Bretagne. De dag na onze aankomst bleek dat er een roofvogelshow georganiseerd werd op onze camping. Twee valkeniers lieten verschillende soorten roofvogels zien, waaronder ook een uil. Tijdens de show hadden 2 valken het zo naar hun zin in een boom dat ze er eigenlijk niet meer uit wilde komen. De valkeniers lokten ze met vlees en dat konden ze uiteindelijk niet meer weerstaan, waardoor ze toch nog uit de boom kwamen. Ook moest iemand uit het publiek als kadaver spelen. De man moest wel met zijn buik op de grond liggen, want roofvogels pikken altijd eerst in de ogen van hun kadaver.

Kleine zilverreigers en lachende specht

  • kleine zilverreiger

De camping ligt aan een meer, waar vanaf de camping een kleine eilandje te zien was. Op het eilandje zaten meerdere aalscholvers en ook ontdekte ik een groepje kleine zilverreigers. Erg leuk! Deze soort heb ik in Nederland nog nooit eerder kunnen zien. De dagen erna zag ik in verschillende havens en weilanden nog meer foeragerende kleine zilverreigers. Ze komen kennelijk hier meer voor dan in Nederland.

Op een avond toen ik in bed lag hoorde ik op de camping meerder malen de roep van een uil. Tevens ontdekten we tijdens het wegbrengen van het afval naar de containers, dat er ook een groene specht bij ons op de camping zat. We hoorden duidelijk het lachende geluid, waar je deze spechtensoort aan kunt herkennen. Helaas zijn spechten meester verstoppers en mede daarom heb ik de specht ook niet kunnen zien. Verder heb ik ook in Bretagne veel soorten meeuwen gezien, zoals kokmeeuw, zilvermeeuw en kleine mantelmeeuw. Ook spotte ik een groep van ongeveer 20 visdieven tijdens een overtocht met een pontje.

Bij ons laatste huisje in de buurt van de Mont Saint- Michel, zaten we op een rustige plek met een mooie omgeving. Een van de dagen zaten we buiten te relaxen op een stoel, totdat we opeens iets zagen bewegen in een berk op 2 meter afstand van onze zitplek. Het bleken 2 boomkruipers te zijn! Het is voor het eerst dat ik een boomkruiper zolang en zo dichtbij kon bekijken. Het leek alsof ze ons niet doorhadden, want ze gingen gewoon rustig door met insecten zoeken op de boom.

grauwen vliegenvanger

Dezelfde dag ontdekte ik ook nog een ander mooi vogeltje. Eerst vloog hij opvallend achter een vlieg of motje, waardoor hij mijn aandacht had gelokt. Later zat hij regelmatig op een boom. Door het maken van foto’s kwam ik erachter dat het een grauwe vliegenvanger was. De volgende dagen zag ik de vliegenvanger regelmatig en bleek het zelfs om 2 exemplaren te gaan! In Bretagne heb je ook een heel mooi vogelreservaat met rots kliffen, maar daar vertel ik u in een andere blog over.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *