geelsnavelkoekkoek (Wietze Janse)

Eerste geelsnavelkoekoek in Nederland

geelsnavelkoekkoek (Wietze Janse)
geelsnavelkoekkoek (Foto: Wietze Janse)

Woensdag 12 oktober werd voor het allereerst in de geschiedenis een geelsnavelkoekoek in Nederland gesignaleerd! De soort is weleens eerder in andere landen van Europa waargenomen, zoals een keer in België. Deze soort komt in dit geval helemaal vanuit zijn leefgebied uit Noord-Amerika naar Europa gevlogen. Hieronder volgt een artikel van het AD over deze bijzonder waarneming met een vervelend einde.

Grote euforie binnen de vogelaarsgemeenschap woensdag. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis werd bij de Maasvlakte een geelsnavelkoekoek gesignaleerd. Terwijl vogelspotters van heinde en verre plankgas richting Nieuwe Waterweg gingen, ging het dier in kwestie echter kopje-onder.

De geelsnavelkoekoek komt vooral voor in Noord- en Zuid-Amerika. Héél soms vliegt er een de oceaan over, zegt Wietze Janse uit Rijswijk (Zuid Holland), een van de vogelspotters die woensdag wél op tijd ter plaatse was. ,,Dan worden ze meegeblazen door de storm. Maar meestal landen ze dan in Groot-Brittannië.”

Een van de vogels slaagde er deze week echter in de Rotterdamse havens te bereiken: een absoluut unicum in de Nederlandse vogelspothistorie. Janse was toevallig al daar, omdat er mogelijk een (wat minder unieke) zangvogel te fotograferen zou zijn. ,,Toen kwam er plots een bericht van een mede-vogelaar, die een geelsnavelkoekoek herkend had. Ik ben er meteen naartoe gereden. Binnen het netwerk van vogelaars werd het bericht ook verspreid, zodat iedereen die dat wilde de vogel kon fotograferen.”


Vogelen is weliswaar een competitief gebeuren (op een ranglijst wordt bijgehouden wie de meeste unieke soorten spot), maar tegelijk houden spotters elkaar via een berichtenservice wel op de hoogte van bijzondere ontdekkingen, zodat iedereen de kans heeft plaatjes te schieten. Terwijl tal van vogelaars nog drukdoende waren een file op de A15 te omzeilen, stonden Janse en ongeveer twintig collega’s al druk te klikken. ,,We vreesden al dat de koekoek niet lang zou leven. Hij leeft op een speciaal dieet van harige rupsen, maar die zijn hier amper te vinden.”

In eerste instantie zag het er nog redelijk hoopvol uit. ,,Hij werd wat actiever en ging een beetje rondvliegen. Na drie kwartier vloog de koekoek weer richting de Waterweg. Hij dook over een bosje naar beneden. We konden hem niet meer vinden, maar op een gegeven moment zag iemand hem in het water, met een zilvermeeuw erbij. Die eten vaker verzwakte dwaalvogels. Het is niet helemaal duidelijk of die meeuw de koekoek uit de lucht haalde of dat de koekoek zelf al zo verzwakt was dat hij het water in moest.’’

Kansloos

De spotters jaagden de meeuw nog wel weg, maar de koekoek bleek kansloos in zijn strijd met de elementen. Na vijf minuten ging het beestje kopje-onder en vervolgens spoelde hij de wal op. ,,Mensen vragen wel waarom we niet in het water zijn gesprongen. Maar hij was sowieso doodgegaan. Geen enkel asiel heeft het voer dat dit dier nodig heeft.”

Het beestje is inmiddels bij het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, waar het onderzocht wordt. De Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) gaat zich buigen over de vraag of de vogelaars die het beest daadwerkelijk hebben gespot er een puntje bij krijgen op de ranglijst.

APA-bronvermelding

Mersbergen, S. van. (2022, 14 oktober). De geelsnavelkoekoek kwam, zag. . . en overleed. AD.nl. Geraadpleegd op 16 oktober 2022, van https://www.ad.nl/binnenland/de-geelsnavelkoekoek-kwam-zag-en-overleed~af8b7a4b/ Bewerkt door Bbirdsplace.nl

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *