Loofzangers

De tuinfluiter is ongeveer net zo groot als de koolmees. Ze hebben een bruingrijze rug en grijswitte buik. De poten zijn grijs en ze hebben een stompe snavel. Ze zingen een liedje dat lijkt op een versnelde merelzang.

Omschrijving:

De tjiftjaf is een klein bruin vogeltje. Ze lijken een beetje op de fitis. Ze hebben donkere poten en korte vleugels. Ze zingen hun eigen naam, waaraan ze goed te herkennen zijn.

Omschrijving:

De fitis is een vogelsoort die lijkt op de tjiftjaf. De fitis heeft een lichte wenkbrauwstreep en een geelwitte keel en borst. Ze hebben bruinroze poten en langer vleugels dan de tjiftjaf.

Omschrijving:

De fluiter is een mosgroen vogeltje met een citroengele boven borst, keel en wenkbrauwstreep. De buik is helder wit van kleur. Er is geen verschil tussen de man en vrouw in deze soort. Het is een onopvallende vogel en daarom zal je hem eerder horen dan dat je hem ziet.

Omschrijving:

De spotvogel heeft een grijsgroene rug en geelachtige buik. Ze hebben een lichte wenkbrauwstreep en grijze poten. De zang is er opvallend met veel herhaling en imitaties van andere vogels.

Omschrijving:

De zwartkop is een algemene vogelsoort in Nederland. Het mannetje heeft een zwarte pet op de kop en een grijs verenkleed. Het vrouwtje heeft een roestbruine pet en een grijsbruin verenkleed.

Omschrijving:

De braamsluiper is vaalbruin van kleur en heeft een grijze kopkap. De keel is wit van kleur en de vogel heeft een grijze oorstreek. Deze vogel blijf meestal onopgemerkt, door zijn goede schutkleur. Hij komt vooral veel in duingebieden voor.

Omschrijving:

De grasmus lijkt op de braamsluiper, maar heeft een opvallende witte keel en een lichtere grijze kopkap. Het verenkleed en de poten zijn roetsoranje van kleur. Het mannetje heeft een roze borst en grijze kopkap.

Zeldzame loofzangers

Omschrijving:

De bladkoning is een kleine zangvogel uit de familie Phylloscopidae. De vogel is een lange afstands-trekker en komt vooral in gebieden in Azië voor. Hij is vaak tussen goudhaantjes te vinden, waardoor het onderscheiden van deze soorten lastig is.

Omschrijving:

De orpheusspotvogel is in Nederland een zeldzame vogelsoort. Ze lijken sterk op de algemenere spotvogel, maar bij de orpheus ontbreekt de lichte vleugelbaan. De onderdelen zijn geel en de bovendelen meer groenig. Ze hebben ook een duidelijke gele streep bij het oog.

Omschrijving:

De sperwergrasmus is een zeer zeldzame vogelsoort in Nederland. Ze hebben een lange staart, dikke nek en grijsbruin verenkleed. De gele iris en lichtroze snavelbasis zijn ook opvallend.