Meeuwen

Meeuwen zijn fascinerende en veelvoorkomende vogels die je kunt tegenkomen langs kustlijnen, meren en zelfs in stedelijke gebieden over de hele wereld. Deze vogels behoren tot de familie Laridae en zijn bekend om hun kenmerkende uiterlijk, luide roepen en vaak onvoorspelbaar gedrag. Meeuwen hebben over het algemeen een wit verenkleed met grijze of zilverkleurige vleugels. Hun lange snavels zijn vaak geel of oranje van kleur. Ze hebben ook zwarte markeringen op hun vleugels, die kunnen variëren tussen de verschillende soorten. Het determineren van meeuwen is een lastige uitdaging. Het adulte kleed is meestal het makkelijkst om op naam te brengen, maar de meeste meeuwen hebben nog veel andere kleden. Op deze pagina staan de meest voorkomende meeuwensoorten van Nederland.

Algemene soorten

Omschrijving:

De grote mantelmeeuw heeft zwarte vleugels en een wit verenkleed. De poten zijn vaalroze en de grote mantelmeeuw is een stuk groter dan de kleine mantelmeeuw.

Omschrijving:

De stormeeuw heeft donkere ogen en geelgroene poten. Het verenkleed heeft blauwgrijze bovendelen en witte onderdelen. De vleugelpunten zijn zwart met witte stippen.

Omschrijving:

De zilvermeeuw heeft een witte kop en de vleugels zijn grijs. Ze hebben een witte buik en juveniele vogels hebben een grijsbruin verenkleed.

Foto: Marcel Koelink

Omschrijving:

De kleine mantelmeeuw heeft donkere vleugels en gele poten. De juveniele hebben ook donkere vleugels.

Omschrijving:

De geelpootmeeuw lijkt een beetje op de zilvermeeuw, maar heeft zoals de naam al zegt gele poten. De kenmerken van deze meeuw verschillen per leeftijdscategorie. Hij heeft een dikke snavel met een flinke hoek in de ondersnavel.

Omschrijving:

De drieteenmeeuw is in Nederland vooral tijdens hevige stormen weleens waar te nemen. In zomerkleed lijkt de soort op de stormmeeuw. In winterkleed hebben ze een grijze ”koptelefoon” en geen streping op de kop. De soort komt weinig in Nederland voor.

Omschrijving:

De kokmeeuw is een kleine meeuwensoort. In zomerkleed hebben de volwassen vogels een chocoladebruine kopkap. In winterkleed lijkt het alsof ze een koptelefoontje op hebben.

(Foto; http://www.welkevogelisdit.nl/dwergmeeuw-0)

Omschrijving:

De dwergmeeuw is in Nederland een zeldzame broedvogel. De volwassen vogels hebben een opvallende zwarte kop en vleugels met grijszwarte onderkant. In winterkleed is de kop wit en zijn er een zwarte ‘pet’ en zwarte oorvlekken te zien op de kop.

Omschrijving:

De zwartkopmeeuw heeft een wit verenkleed met lichtgrijze bovendelen. De snavel heeft een opvallende bloedrode kleur en de poten zijn ook rood van kleur. In zomerkleed hebben ze een zwarte kopkap.

De Pontische meeuw (Larus cachinnans) kan lastig te herkennen zijn vanwege de variatie in kenmerken bij verschillende leeftijden. Belangrijke kenmerken zijn de ronde kop, het donkere oog en lange snavel.

Zeldzame meeuwen

Omschrijving:

De grote burgemeester lijkt op een zilvermeeuw, maar mist de zwarte vleugelpunten. Ze hebben ook een iets lichtere gekleurde mantel dan de zilvermeeuw. Er zijn per leeftijdsgroep weer andere kenmerken, maar in alle groepen heeft de meeuw witte vleugeltoppen en geen zwart in het verenkleed.

Omschrijving:

De kleine burgemeester is een grijswitte vogel met witte vleugeltoppen. De staart kan zowel wit of bruin gebandeerd zijn. Elke leeftijdsgroep heeft zijn verschillende kenmerken.

Omschrijving:

De vorkstaartmeeuw is een zeldzame verschijning in Nederland. Ze hebben een donkergrijze kopkap en aan het uiteinde van de snavel een gele punt.