purperkoet bij kinderdijk

Purperkoet bij Kinderdijk

Afgelopen week is voor het eerst in Nederland de purperkoet waargenomen. Deze vogel werd ontdekt bij Kinderdijk. De soort lijkt een beetje op een meerkoet en waterhoen, maar de kleuren van deze koet zijn veel opvallender. De vogel is niet geringd, wat betekent dat hij niet ontsnapt kan zijn. Vogels in dierentuinen worden namelijk wel altijd geringd. Hieronder volgt een artikel van rootsmagazine over de purperkoet bij Kinderdijk.

purperkoet bij kinderdijk
Foto Phil W. Koken (afbeelding van rootsmagazine.nl)

De vogel werd het eerst gemeld op de groep ‘Determinatie van Nederlandse vogels / welke vogel is dit?’  op Facebook. Waarnemer Jorne van den Dool had de vogel vanuit de kayak gezien en gefotografeerd en vroeg zich af welke soort hij had geplaat. Kenners zagen direct dat het om een purperkoet ging en dat de vogel ongeringd was. Belangrijk, want als de vogel ‘ontsnapt’ zou zijn uit een collectie, zou hij een kleurring dragen. De volgende ochtend werd de vogel bijna op dezelfde plek teruggevonden en reisden vele vogelaars die weekend af naar deze bijzondere vogel.

Opmars in Europa

De purperkoet (Porphyrio porphyrio) broedt normaliter in moerasgebieden in Noord-Afrika en Spanje en Portugal. Hier vind je hem dan rond kleine meren met weelderige vegetatie van laag riet, biezen en zeggen. Deze vogel komt hier plaatselijke voor, maar breidt zijn areaal de laatste jaren in noordelijke richting uit tot in Frankrijk. Recent werd ook een eerste vogel ontdekt in België, wat het voor de Nederlandse vogelaars extra spannend maakte. Wanneer duikt de eerste op in Nederland? Nou, nu dus!

Bijzondere purperkoet bij Kinderdijk

De purperkoet is een prachtige vogel om te zien. Bijna twee keer zo groot als een meerkoet, met een fraai glimmend donkerblauw en paars verenkleed, en een bijzonder opvallende grote rode snavel met groot schild op het voorhoofd. En heel opvallend: enorm lange en dikke garnaalroze poten met extreem lange tenen. De onderstaart is knalwit. De vogel vliegt af en toe korte stukjes, waarbij hij zijn poten laat afhangen. Indien noodzakelijk, zwemt hij korte stukjes.

Inmiddels zijn honderden vogelaars afgereisd naar de bekende molens van Kinderdijk, maar of ze hier oog voor hebben gehad, is maar de vraag. De bijzondere purperkoet bleek dit weekend de voornaamste trekker van deze pittoreske plek in de Alblasserwaard.

Bron: Rootsmagazine.nl

Bohre, P. (2021, 23 december). Purperkoet ontdekt bij Kinderdijk: eerste voor Nederland. Roots Magazine. Geraadpleegd op 24 december 2021, van https://www.rootsmagazine.nl/vogels/bijzondere-purperkoet/ Bewerkt door bbirdsplace.nl

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *