Spreeuwen vielen dood neer door ”navigatiefout”

Donderdag 3 maart waren tientallen doden spreeuwen neergestort op A2. De spreeuwen zorgden voor een kilometerlange file op de A2 richting Vinkeveen. Er waren drie rijstroken afgesloten door de Rijkswaterstaat om de spreeuwen te kunnen ruimen. Eerst werd gedacht dat een mogelijke oorzaak vogelgriep zou kunnen zijn, maar vogelgriep woedt weinig onder zangvogels. Uit een artikel van Nu.nl blijkt dat het om een ‘navigatiefout’ gaat.

spreeuwen vielen dood neer

De spreeuwen die donderdagmiddag dood neervielen op A2, maakten een navigatiefout. Dat concludeert wetenschapper Erwin Kompanje in dagblad Trouw. “Ze kunnen zich vergissen. Dat gebeurt in de natuur.”

Om de dode vogels van de weg te kunnen ruimen moest Rijkswaterstaat drie rijbanen afsluiten. Automobilisten liepen daardoor tot meer dan drie kwartier vertraging op.

Omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moest onderzoeken of de vogels besmet waren met de vogelgriep, duurde het uren voordat de weg weer werd vrijgegeven. Maar, vertelt Kompanje, spreeuwen kunnen niet besmet raken met die ziekte. “Vogelgriep komt voor bij watervogels, niet bij spreeuwen”, vertelt hij aan de krant.

Volgens Kompanje raakten de vogels gedesorienteerd, mogelijk omdat ze ergens van schrokken. “Een groep vogels die massaal te pletter valt, gebeurt nou eenmaal zo nu en dan en het gebeurt overal ter wereld.”

“Ze kunnen zich vergissen”, vertelt Kompanje. “Dat gebeurt in de natuur. Ik zag laatst een aalscholver die kennelijk het natte wegdek aanzag voor water. Die probeerde te landen maar sloeg een paar keer over de kop. Ook dat is een inschattingsfout.”

Bron: Nu.nl

APA- bronvermelding

NU.nl. (2022, 6 maart). “Spreeuwen vielen dood neer op A2 door navigatiefout”. NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl. Geraadpleegd op 6 maart 2022, van https://www.nu.nl/amsterdam/6187816/spreeuwen-vielen-dood-neer-op-a2-door-navigatiefout.html Bewerkt door Bbirdsplace.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *