Tjiftjaf in onze eigen tuin!

Afgelopen dinsdag (14-9) kwam er een heel klein vogeltje langs in onze tuin. Het kwam even een slokje water drinken in een van onze vogel waterbakken. Ik zat net het vogeltje te bewonderen en vroeg mij af wat het was. Ik wilde net mijn telefoon pakken om er een foto van te maken, maar helaas het was een vlugge vogel. Eerst dachten we dat het om een winterkoning zou gaan, want dat is ook een zeer klein vogeltje. Alleen het kenmerkende wipstaartje ontbrak. Voor een goudhaan of vuurgoudhaan waren de kleuren van de vogel te onopvallend. Toch was het formaat van de gespotte vogel, wel ongeveer zo groot als de winterkoning en goudhaan.

De volgende dag zaten we te lunchen en toen hadden we weer mazzel. Het vogeltje kwam voor de tweede keer waterdrinken bij onze waterbak. Deze keer slaagde ik er in om een redelijke foto van deze tuinbezoeker te maken. Zie de foto hieronder:

Tjiftjaf of fitis

Toen begon ik erg te twijfelen om wat voor vogel het ging. Ik dacht aan een tjiftjaf of fitis, deze twee soorten lijken sterk op elkaar. Bekijk de verschillen maar eens op onze website. De tjiftjaf heeft donkere poten, korte vleugels en slaat tijdens het voedsel zoeken langzaam met zijn staart. De fitis heeft een licht bruine wenkbrauwstreep, geelwitte keel en borst, bruin roze poten en heeft langer vleugel dan de tjiftjaf. Ik had zelf nog nooit een van deze soorten in het echt gezien. Toen heb ik besloten om de foto door een determinatie app te halen, obsIdentify. Op deze handige app kunt u foto’s van dieren en wilde planten uploaden en dan krijgt u een uitslag van de verwachte soort. De uitslag van mijn foto was 97% dat de vogel op de foto een tjiftjaf is!! Erg leuk deze kan ik ook weer afvinken van mijn lijstje.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *