Vogelreservaat Cap Sizun

Vogelreservaat Cap Sizun
Aalscholvers

Afgelopen maand zijn we op vakantie geweest naar Normandië en Bretagne. In deze blog vertel ik over het prachtige vogelreservaat ‘ Reserve Cap Sizun’ dat aan de kust van Bretagne ligt. Het Vogelreservaat is een thuishaven voor honderden zeevogels. Ik had al eerder over het reservaat gelezen en aangezien we in de buurt waren ‘moest’ ik er eigenlijk even een bezoekje aan brengen.

  • Vogelreservaat Cap Sizun
  • Vogelreservaat Cap Sizun

Het vogelreservaat heeft mooie heide gebieden, maar ook rots kliffen die tot wel een hoogte van 70 meter reiken. Bij het reservaat kun je gratis je auto parkeren en wij troffen er een gepensioneerd echtpaar aan die er een gratis rondleiding als gids aanboden. Er loopt een lange wandelroute langs de kust, die onderdeel is van de GR wandelroutes. Wij hebben een klein stukje van deze route afgelegd.

Eenmaal in het natuurgebied hoorde ik al snel de roep van een roodborsttapuit. Ik scande het heidegebied af met mijn verrekijker en toen vond ik de tapuit zittend op een uitstekende tak. Het ging om een vrouwtje en een stukje verderop zat ook een mannetje te roepen. Vermoedelijk waren ze met elkaar aan het babbelen over de vreemde vogelaars die voorbij liepen.

Vervolgens zag ik al snel meerdere graspiepers en later ook een mannetje kneu met zijn opvallende rode borst, die met meerdere vrouwtjes kneuen in een boompje zaten. Ze zaten erg mooi bij elkaar en relatief dichtbij waardoor ze mooi op de foto gezet konden worden.

Veel zeevogels

Het reservaat ligt aan de kust en heeft veel rots kliffen, dat maakt het onder andere aantrekkelijk voor veel meeuwensoorten. Ik zag bijvoorbeeld de zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw en grote mantelmeeuw. Ook waren er op de rots kliffen veel aalscholvers te zien, die regelmatig het water in doken op zoek naar een lekker visje.

Vogelreservaat Cap Sizun

Op een bord bij de ingang van het reservaat stond aangegeven dat soorten als kuifaalscholver, zeekoet en alpenkraai ook in het gebied te zien zijn. Deze soorten heb ik helaas niet in het reservaat kunnen waarnemen, want die zitten er voornamelijk in het voorjaar. Wij waren er in de zomervakantie, wat eigenlijk niet de beste tijd is om vogels te spotten. Ondanks dat ben ik toch tevreden met de leuke vogelsoorten die ik in het gebied zag. Als je niet voor de vogels komt dan is het natuurgebied op zichzelf ook al zeer de moeite waard om te bezoeken. Er zijn in het gebied ook veel verschillende soorten vlinders, andere insecten, bloemen en planten te zien.

Alpenkraai

We vervolgden onze dagtrip naar 2 mooie uitzichtpunten. Eerst waren we naar Cap du Raz geweest en toen naar Point du Van. Beide erg mooie uitzichtpunten met veel rots kliffen en mooie natuur. Cap du Raz is een erg toeristisch gebied met mooi uitzicht op een vuurtoren die op een klif staat. Doordat er zoveel mensen waren, lieten de vogels zich nauwelijks zien.

  • alpenkraai
  • alpenkraai

Bij Point du van was het een stuk minder toeristisch, wat ervoor zorgde dat meer vogels zich lieten zien. Ook hier zag ik weer meerdere aalscholvers op rotskliffen zitten, maar toen raakte ik opeens afgeleid door een vreemde roep van een vogel. Er vloog een zwarte vogel voorbij en ik richtte er snel mijn verrekijker op. Hij had een prachtige rode snavel en toen wist ik het zeker het was een alpenkraai! Erg gaaf! Ondanks dat de vogel een snelheid van een F16 had, heeft iemand er voor mij toch nog een bewijsplaatje van kunnen maken. Wij zijn al vaak naar de alpen geweest, maar desondanks had ik deze soort nog nooit eerder gezien. Een mooie afsluiting van de vakantie.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *