Boom en rotsklimmers

Boom- en rotsklimmers  zijn fascinerende vogelsoorten die zich hebben aangepast aan het leven op verticale oppervlakken, zoals bomen en rotsen. Deze vogels onderscheiden zich door hun behendigheid en speciale anatomie die hen in staat stelt om zich vlot over steile en verticale structuren te bewegen.

Een bekend voorbeeld van een boomklimmer is de boomklever. In Nederland is de boomklever een veelvoorkomende vogel die zijn naam eer aandoet. Met zijn opvallende blauwgrijze verenkleed en kenmerkende zwarte oogstreep, klimt de boomklever met gemak langs de stammen van bomen. Ze hebben sterke poten en scherpe klauwen waarmee ze zich stevig aan de bast kunnen vastgrijpen. Tevens zijn spechten ook een goed voorbeeld van boomklimmers.

In Nederland komen er 3 soorten kruipers en klevers voor. Dit zijn de algemene ‘boomklever’ en ‘boomkruiper’. Tevens komt de zeldzamere ’taigaboomkruiper’ ook voor in Nederland.

Nederland is ook een goed land voor spechten, want er komen maar liefst 6 soorten voor in ons land. Dit zijn de ‘grote bonte specht’, ‘kleine bonte specht’, ‘middelste bonte specht’, ‘zwarte specht’, ‘groene specht’, en de zeldzame ‘draaihals’.

Bekijk de verschillen in het overzicht hieronder.

Kruipers en klevers

Omschrijving:

Klimt in bomen. Rug, vleugels en staart blauw gekleurd. Borst en buik oranje/ roestbruin van kleur.

Omschrijving:

Grijsbruine bovendelen. Wenkbrauwstreep loopt niet tot snavel. Grijsbruine flanken. Roept ”tiet”.

Omschrijving:

De taigaboomkruiper is een zeldzame verschijning in Nederland. Roodbruine bovendelen. Wenkbrauwstreep loopt tot  snavel. Zuiverwitte flanken. Roept ”srie”.

Spechten

Omschrijving:

De draaihals is een zeldzame verschijning in Nederland. Specht met grijs verenkleed. Heeft een zeer goede camouflage.

Omschrijving:

Puntige staart. Zwart met wit. Zo groot als een spreeuw. Mannetje heeft een rood ”petje”, het vrouwtje heeft dit niet.

Omschrijving:

Puntige staart. Zwart met wit. Zo groot als een lijster. Zalmroze ”broek”. Rode ”pet”.

Omschrijving:

Puntige staart. Zwart met wit. Rode ”broek”. Mannetje heeft een zwarte kruin met rode vlek op achterhoofd. Bij het vrouwtje is de kruin geheel zwart en ze heeft geen rode ”broek”.

Omschrijving:

Puntige staart. Zwart. Rode kruin.

Omschrijving:

Puntige staart. Groen. Rode kruin. Mannetje heeft een rode streep onder het oog, bij een vrouwtje is dit een zwarte streep.