Boom en rotsklimmers

In Nederland komen er verschillende soorten boom- en rotsklimmers voor. Hiermee worden voornamelijk de boomklever en boomkruiper bedoeld en natuurlijk spechten. Deze groep vogels hebben zich aangepast aan een leven op verticale oppervlakken. Ze zijn erg behendig in het bewegen op meestal bomen.

In Nederland komen er 3 soorten kruipers en klevers voor. Dit zijn de algemene ‘boomklever’ en ‘boomkruiper’. Tevens wordt de zeldzamere ’taigaboomkruiper’ ook weleens in Nederland aangetroffen. Daarnaast kunnen er ook veel soorten spechten in Nederland worden gezien. Er komen maar liefst 6 soorten voor in ons land. Dit zijn de ‘grote bonte specht’, ‘kleine bonte specht’, ‘middelste bonte specht’, ‘zwarte specht’, ‘groene specht’, en de zeldzame ‘draaihals’.

Bekijk de verschillen tussen al deze kruipers, klevers en spechten in het overzicht hieronder en kom erachter welke soort u heeft gezien!

Kruipers en klevers

Omschrijving:

Klimt in bomen. Rug, vleugels en staart blauw gekleurd. Borst en buik oranje/ roestbruin van kleur.

Omschrijving:

Grijsbruine bovendelen. Wenkbrauwstreep loopt niet tot snavel. Grijsbruine flanken. Roept ”tiet”.

Omschrijving:

De taigaboomkruiper is een zeldzame verschijning in Nederland. Roodbruine bovendelen. Wenkbrauwstreep loopt tot  snavel. Zuiverwitte flanken. Roept ”srie”.

Spechten

Omschrijving:

De draaihals is een zeldzame verschijning in Nederland. Specht met grijs verenkleed. Heeft een zeer goede camouflage.

Omschrijving:

Puntige staart. Zwart met wit. Zo groot als een spreeuw. Mannetje heeft een rood ”petje”, het vrouwtje heeft dit niet.

Omschrijving:

Puntige staart. Zwart met wit. Zo groot als een lijster. Zalmroze ”broek”. Rode ”pet”.

Omschrijving:

Puntige staart. Zwart met wit. Rode ”broek”. Mannetje heeft een zwarte kruin met rode vlek op achterhoofd. Bij het vrouwtje is de kruin geheel zwart en ze heeft geen rode ”broek”.

Omschrijving:

Puntige staart. Zwart. Rode kruin.

Omschrijving:

Puntige staart. Groen. Rode kruin. Mannetje heeft een rode streep onder het oog, bij een vrouwtje is dit een zwarte streep.