Eenden

In Nederland zijn eenden alomtegenwoordige en geliefde bewoners van de vele waterrijke gebieden die het land kenmerken. Deze gevederde vrienden zijn te vinden in stadsvijvers, grachten, polders, meren en rivieren, waar ze een vertrouwd beeld vormen voor zowel de lokale bevolking als bezoekers.

Een van de meest voorkomende eendensoorten in Nederland is de wilde eend (Anas platyrhynchos), ook wel bekend als de “bachelor eend” in de volksmond. Wilde eenden zijn te herkennen aan hun bonte verenkleed, met kenmerkende mannetjes met een felle groene kop, witte halsring en bruine strepen. Vrouwtjes, daarentegen, hebben een bescheidener uiterlijk met een bruine schutkleur, wat hen helpt om tijdens het broeden beter gecamoufleerd te zijn.

Naast de wilde eend zijn er ook andere eendensoorten die in Nederland voorkomen, zoals de krakeend, kuifeend, slobeend en tafeleend. Elk van deze soorten heeft zijn eigen unieke kenmerken en draagt bij aan de biodiversiteit van Nederlandse wateren.

Op deze pagina worden de meest voorkomende eenden soorten van Nederland in een overzicht weergegeven. Bekijk de verschillen en kom erachter welke soort u heeft gezien.

Omschrijving:

Hoofdzakelijk zwart. Geen witte spiegel.

Omschrijving:

De grote zee-eend heeft een zwart verenkleed met een witte vlek rond het oog. Het vrouwtje is donkerbruin met 2 lichtere vlekken onder het oog.

Omschrijving:

De eider is een eenden soort die voornamelijk langs de kust leeft. Mannetjes hebben in prachtkleed een wit met zwart verenkleed, een olijfgroene vlek in de hals en een roze borst. De vrouwtjes zijn net als vele andere vrouwtjes eenden soorten bruin van kleur.

Omschrijving:

Het topper mannetje heeft een zwarte kop en zwarte borst met een lichtgrijze rug en witte flanken. Het vrouwtje heeft een donkerbruine buik met witte band rond de snavelbasis.

.

Omschrijving:

Het kuifeend mannetje heeft een zwart met wit verenkleed met een opvallend lange kuif op de kop. het vrouwtje is bruin met lichtere veren en heeft een kortere kuif.

Omschrijving:

Het mannetje tafeleend heeft een roodbruine kop, zwarte borst en lichtgrijs verenkleed. Het vrouwtje heeft een lichtbruine kop en een lichtbruine stuit.

Omschrijving:

Het mannetje krooneend heeft een bruinoranje gekleurde kop, zwarte borst en koraalrode snavel. Het vrouwtje heeft verschillende tinten bruin in het verenkleed met lichte wang en hals.

Omschrijving:

De brilduiker is in Nederland vooral in de winter te zien. De mannetjes zijn goed te herkennen aan hun donkergroene kop, de witte vlek op de wangen en gele ogen. De vrouwtjes zijn meer grijs gekleurd en hebben een bruine kop.

Omschrijving:

Vrouwtje met witte wangen.

Omschrijving:

De grote zaagbek heeft een lange dunne snavel. Het mannetje is grotendeels wit gekleurd met een zwart-groene kop. Het vrouwtje heeft een grijs verenkleed met een roodbruine kop en hals.

Omschrijving:

Het mannetje van de middelste zaagbek heeft een groene kop met een wilde kuif. Het vrouwtje heeft een kaneelbruine kop en korte kuif.

Omschrijving:

Blauwe spiegel. Het mannetje van de wilde eend heeft een opvallende groene kop met een witte nekband en donkerbuine borst. Het vrouwtje heeft een geheel bruin verenkleed.

Omschrijving:

Witte spiegel. Het mannetje heeft een grijzig verenkleed met een bruine kop. Het vrouwtje heeft een oranje snavel en een witte buik. De witte spiegel is bij zowel man en vrouw ook een goed kenmerk.

Omschrijving:

De bergeend is een halfgans, de vogel heeft wat weg van een eend en een gans. Deze eend heeft een opvallende rode snavel en een verenkleed met wit-, bruin- en zwart tinten.

Omschrijving:

De slobeend heeft een platte snavel, groene kop, witte borst en kastanjebruine buik. Het vrouwtje heeft een donkere buik en ook een brede platte snavel.

Omschrijving:

De wintertaling is een prachtige eend om te zien. Het mannetje heeft een kastanjebruine kop en donkergroene vlek rond het oog. Het vrouwtje heeft een glanzend groene spiegel.

Omschrijving:

De smient heeft een kastanjebruine kop, roomgele stroop op het voorhoofd en een roze-achtige borst. Het vrouwtje heeft een rossig bruin verenkleed.

Omschrijving:

De casarca is een eendensoort met een opvallend oranjebruin verenkleed. De kop is licht roomkleurig van kleur met een zwarte snavel. Mannetjes hebben in zomerkleed een zwarte halsband. De vrouwtjes zijn minder opvallend, ze zijn namelijk iets doffer oranje van kleur.

Omschrijving:

De zomertaling is een eendensoort die je tegenwoordig niet vaak meer tegenkomt. Het mannetje heeft een paarsbruine kop en witte oogboog. Het vrouwtje heeft geen witte oogstreep, maar wel een vage streep op de kop.

Omschrijving:

De pijlstaart is een prachtige eendensoort. Het mannetje heeft een donkerbuine kop met een witte stroop die door loop tot aan het oor. De spiegel is zwartgroen. Het vrouwtje heeft een donkergrijze snavel en een egaal lichtbruine kop.

Zeldzame eenden

Omschrijving:

Het ijseend mannetje heeft een opvallend lange staart en heeft in de zomer een zwarte kop en borst. Het vrouwtje heeft een witte nek, en donkere wangen en kruin.

Exoten

Omschrijving:

De mandarijneend is een opvallende verschijning in Nederland. De mannetje hebben een prachtig verenkleed met kleuren zoals paars, oranje en blauw. Het vrouwtje is grijsbruin met een kleine witte wenkbrauwstreep bij het oog. De soort is een exoot in Nederland.

Carolina eend

Omschrijving:

De Carolina eend is een exoot in Nederland, doordat de eend in het verleden vaak is ontsnapt als sierwatervogel. Het mannetje heeft een kleurrijke verenkleed en heeft vrouwtje is bruin met wit omrande ogen.

Omschrijving:

De rosse stekelstaart komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De mannetjes hebben in de zomer een kastanje bruin verenkleed en een felblauwe snavel. Het vrouwtje heeft een bruin verenkleed met zwarte snavel.