Fraaie wintergasten

In februari ben ik weer lekker aan het vogelen geweest. Ik kwam leuke wintergasten tegen, waarvan ik sommige nog nooit eerder had gezien. Ik ging vogelen in de duinreservaten van Noord-Holland en ik heb ook verschillende polders bezocht, waar ik al een tijdje niet was geweest.

Foto gemaakt met digiscoping

Eind januari zag ik dat er al enkele keren waarnemingen waren gedaan van wilde zwanen in een Noord-Hollands duinreservaat in de buurt van ons huis. Deze zwanensoort is in Nederland alleen in de winter te bewonderen, dus besloot ik maar eens een kijkje te gaan nemen voordat deze wintergasten weer gevlogen waren. Ik wandelde langs het meertje en daar zaten ze inderdaad. Met ze vieren zaten ze bij elkaar en ze waren zichzelf even lekker aan het poetsen. Dit was mijn eerste waarneming van wilde zwanen in Nederland! Een aantal dagen later zaten ze er nog steeds. Het zijn echt schitterende zwanen met die mooie kleur geel in hun snavel.

Zagen, zagen, wiede…

Mannetje grote zaagbek

Begin februari maakten we een mooie wandeling bij het Meertje van Vogelzang in Bakkum. Het was een prachtige middag met een lekker zonnetje, waardoor het bijna voorjaar leek. Ik kwam hier eigenlijk speciaal voor een bepaalde eenden soort, namelijk voor de grote zaagbek. Deze stond al heel lang op mijn verlanglijstje om een keer te zien. Bij het Meertje van Vogelzang kreeg ik de kans om zelfs 2 adulte mannetjes te zien! Een van de zaagbekken heb ik op de foto gezet met digiscoping.

De mannetjes zijn te herkennen aan hun grotendeels witte verenkleed en zwart-groene kop. De vrouwtjes hebben een grijs verenkleed met een donkerbruine kop. Grote zaagbekken hebben een opvallende lange snavel met aan het einde een haakje.

Fraaie wintergasten

De dag erna maakte ik een fietstocht door 2 verschillende polders. In de eerste polder waar ik fietste zag ik meerdere grauwe ganzen, stormmeeuwen en een grote zilverreiger. Daarnaast zat er ook een scholekster in zijn eentje in het gras te peuteren naar wormpjes.

Foto: pixabay

Daarna maakte ik een rondje door de Bergermeerpolder en zag ik meerdere groepen smienten, die af en toe even aan het fluiten waren. Verderop werd ik verrast door een paar andere fraaie wintergasten. Toevallig trokken ze mijn aandacht, waardoor ik besloot even van mijn fiets af te stappen en dichterbij te lopen. Het bleek zeker de moeite te zijn. Er zaten namelijk een stuk of 20 kramsvogels te foerageren met een groepje spreeuwen. Fantastisch! Deze soort stond ook nog altijd op mijn wensenlijstje.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *