Kleine lijsterachtigen

Omschrijving:

De gekraagde roodstaart is een prachtig vogeltje om te zien. De mannetjes hebben een oranjerode borst en zwarte keel. De vrouwtjes zijn een stuk minder opvallend met hun grijsbruine rug en beige kleurige onderzijde.

Foto: Marcel Koelink

Omschrijving:

De nachtegaal heeft een bruin verenkleed en een oranjebruine staart en stuit. De onderzijde is grijsbruin en de keel is ook licht grijsbruin van kleur. Ze kunnen prachtige zingen met fluitonen, trillers en crescendo’s.

Omschrijving:

De zwarte roodstaart is een vrij algemene vogelsoort in Nederland met een roestrode staart. De mannetjes hebben een zwart met grijs verenkleed. De vrouwtjes zijn minder zwart en hebben een meer bruingrijs verenkleed.

Omschrijving:

De roodborst is een bruine vogel met een opvallende oranjerode borst. Ze hebben een lichte onderbuik. De jonge vogels hebben bruine spikkels op hun borst.

Omschrijving:

De blauwborst is een zangvogel uit de onderfamilie van de tapuiten en behoort tot hetzelfde geslacht als de nachtegaal. Het mannetje heeft een opvallende blauwe borst, bij het vrouwtje ontbreekt dit.

Zeldzaamheden

Omschrijving:

De Noordse nachtegaal is in Nederland een zeldzame vogelsoort. Ze lijken op de normale nachtegaal. Ze hebben een verenkleed dat aardbruin van kleur is. De staart is roodbruin en ze hebben een lichte buik.