zanglijster nestje

Zanglijster nestje en eerste vogel met camera vastgelegd

Het is weer herfst. Alle bladeren vallen van de bomen en dit zorgt ervoor dat het weer een kale bedoening wordt. Ook komen andere dingen door dit herfstige weer juist tevoorschijn, zoals vogelnestjes. Het zorgt weer voor vele vogels in de tuin, die op zoek zijn naar eten of juist drinken. Daarom heb ik een cameraatje aangeschaft om deze leuke beelden vast te leggen.

Afgelopen jaren hadden we altijd wel een zanglijster in de tuin. In het begin zagen we altijd een zanglijster in onze tuin, totdat hij of zij een partner had meegenomen. Ze vlogen af en aan met nestmateriaal naar de esdoorn in onze tuin. Elke dag weer zagen we ze vliegen met takjes, pluisjes etc. richting de esdoorn. Erg leuk om dit tafereel te bekijken in je eigen tuin. Het was duidelijk dat ze echt een nestje aan het bouwen waren. Op een gegeven moment hadden we ze meerdere dagen niet meer gezien. Eerst dacht ik dat ze misschien op het nest zouden zitten, maar toen ze een week later zich ook nog steeds niet hadden laten zien was dat wel een beetje vreemd. Zijn ze toch maar ergens anders een nestje zijn gaan maken? Of hadden ze ruzie gekregen? Dit is nog steeds niet duidelijk. Afgelopen weken werd de esdoorn in onze tuin langzaam kaler en kaler, totdat het nestje duidelijk tevoorschijn kwam. Een prachtig nestje die klaar was voor het broeden van de jonkies (zie de foto hieronder).

zanglijster nestje
Zanglijster nestje

De eerste vogel voor de camera

Een aantal maanden terug kwam ik op het idee om een cameraatje aan te schaffen. Hiermee kan ik de vogels in de tuin mooi vast leggen. Ik heb een cameraatje met bewegingsdetectie gekocht, wat zeer handig is als je niet de hele tijd wil filmen. Toen het afgelopen week eindelijk min of meer een beetje droog was buiten, heb ik de camera voor het eerst uitgetest. De eerste test heb ik bij een waterbakje uitgevoerd. Het bakje lag vol met bladeren die door het herfstachtige weer erin waren gewaaid, daarom heb ik eerst het bakje grondig schoon gemaakt. Vervolgens heb ik vers water in het bakje gedaan, zodat het aantrekkelijk is voor vogels om even erin te gaan badderen of een lekker slokje water te halen. Tenslotte had ik de camera geïnstalleerd op een mooi plekje in de buurt van het waterbakje. Op een afstandje hield ik de vogels in de tuin goed in de gaten, zouden ze op het water af komen? Nou, er kwam een merel langs en een roodborstje en allebei liepen ze langs de waterbak. De merel liep vrolijk verder naar een ander waterbakje in onze tuin en ging daar uitgebreid badderen. En het roodborstje had geen zin in water. Toen had ik het, maar even met rust gelaten en ging ik iets anders doen. Later had ik het SD-kaartje uitgelezen met de computer en bleek dat ik toch onverwacht nog wat leuks had vastgelegd. Hieronder volgt een filmpje van een drinkende tuinbezoeker.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *