Vogels kijken bij bollenvelden

Eind september ben ik samen met meerdere leden van de Vogelwerkgroep Alkmaar op bollenvelden excursie geweest. In september is de najaarstrek namelijk nog in volle gang. Veel bollenboeren zetten in deze periode hun velden onder water om onkruid en ongedierte te bestrijden en daar komen veel steltlopers op af. In deze blog vertel ik over de leuke vogelsoorten, die ik tijdens deze excursie heb waargenomen.

Hondsbossche zeewering

Onze eerste stop was bij de Hondsbossche zeewering. We besloten op de dijk te gaan staan en even te kijken of er nog wat vogels aan het trekken waren. Er vlogen behoorlijk wat graspiepers richting het zuiden en ook kwam er een groepje sijsjes voorbij. De sijs was een nieuwe soort voor voor mijn NL-lijst. Ze vlogen langs ons en de zon scheen mooi op hun groengele verenkleed, onbeschrijfbaar mooi om te zien. Even later hoorde we een grote gele kwikstaart, die ik ook nog even kort in de verrekijker kon bekijken. Dit was ook een nieuwe soort voor mij. Op een drassig stukje land hoorde en zagen we de eerste smienten alweer foerageren. De smienten komen in het najaar altijd weer naar Nederland om te overwinteren. Tevens werden we getrakteerd op een wolk met goudplevieren en een jonge slechtvalk!

Bollenveldjes

Nadat iedereen weer een beetje was opgewarmd door een kopje koffie, zijn we doorgereden naar diverse bollenveldjes in de omgeving van Petten en ’t Zand. Bij een van de eerste bollenveldjes was een grote groep kemphanen aan het foerageren en tussen die kemphanen zat een voor mij onbekende steltloper. Volgens mijn medevogelaars bleek het om een zwarte ruiter te gaan. Het was erg leuk om ook deze steltloper voor het eerst in mijn leven te kunnen bekijken. We reden met de hele groep verder richting ’t Zand, waar ook veel bollenveldjes onder water stonden. Bij de meeste veldjes zaten tot onze verbazing maar weinig vogels. Totdat we op een gegeven moment langs een veldje reden waar ik een paar knobbelzwanen zag en een wilde eend. Niet zoveel bijzonders, dacht ik bij mezelf. Tenminste, er bleek wel degelijk iets bijzonders op dit bollenveldje te zitten. Onze excursieleider ontdekte hier namelijk een zeldzame grauwe franjepoot vanuit de rijdende auto!

Callantsoog

Nadat iedereen had genoten van de grauwe franjepoot zijn we doorgereden naar Callantsoog. De voornaamste reden om naar Callantsoog te gaan was vanwege een superzeldzame grijze strandloper, die daar was ontdekt. We waren daarom direct naar de gemelde locatie gegaan van deze vogel. Er waren vele vogelaars aanwezig, maar de vogel die we zochten bleek helaas alweer verdwenen. Echter zaten er wel andere leuke steltlopers. Er zaten hier namelijk ook 2 grauwe franjepoten, die wel heel dichtbij aan het foerageren waren (zie foto hiernaast). Tevens zag ik hier mijn eerste krombekstrandloper, kleine strandloper en temminck strandloper. Het gebeurde regelmatig dat de hele groep steltlopers opvloog, omdat er weer eens een bruine kiekendief of smelleken aan het jagen was!

Speuren naar de Roodpootvalk

juveniele Roodpootvalk (Foto: Jethro Nieuwenhuis)

Tot slot waren we doorgereden naar Polder Waard- Nieuweland, want in deze polder wordt bijna jaarlijks een roodpootvalk gezien tijdens de trekperiode. Ook dit jaar was er al diverse keren een exemplaar gemeld door vogelaars. We moesten echter goed ons best doen om deze valk in de kijker te krijgen, want hij liet zich niet zo heel makkelijk zien. Nadat we ongeveer een uurtje aan het zoeken waren geweest, zagen we in de verte opeens een hele ‘lichte’ valk aankomen vliegen. Later kwam hij dichterbij gevlogen en bleek het inderdaad om de roodpootvalk te gaan. Een geweldige afsluiting van een vogelrijke dag met voor mij 10 nieuwe vogelsoorten op de teller!

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *