Vogel Jaaroverzicht 2023

Het is januari 2024 en het is daarom een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ik heb in 2023 maar liefst 81 nieuwe vogelsoorten waargenomen in Nederland, waardoor ik nu een persoonlijke levenslijst van 191 vogelsoorten heb in Nederland. In deze blog blik ik terug op bijzondere vogelsoorten die ik in 2023 heb waargenomen.

In deze blog behandel ik enkel de zeldzame soorten die ik in 2023 heb gezien. Het begon in februari met de zeldzame ‘koereiger‘ die minstens een maand lang verbleef in de Bergermeerpolder. Deze maand zag ik ook een zwarte zeekoet bij de Haven van Oudeschild op Texel.

Foto: M. Koelink

De daaropvolgende maand was extra bijzonder door een ringsnaveleend die neerstreek bij het Park van Luna en vervolgens aan het einde van het jaar weer terugkeerde. In mei werd er een Europese kanarie ontdekt bij Gasterij t’ Woud in Egmond aan den Hoef. De maanden juni en juli waren voor mij ook speciaal mede door de bijeneters die besloten een broedpoging te doen bij Duinreservaat het Starrevlak.

In augustus werd er wederom een zeldzame soort ontdekt bij het Starrevlak. Ditmaal was het een prachtige ‘hop‘ die veel bekijks trok van vogelaars uit de regio. Dit was overigens mijn 2de exemplaar dat ik heb waargenomen in Nederland.

Grauwe franjepoten (Foto: Jethro Nieuwenhuis)

In september begon ik voor het eerst met het tellen van trekvogels over land. Dit leverde onder andere een zeldzame ‘duinpieper‘ op. Deze maand was ik ook mee geweest met een bollenveldenexcursie van de vogelwerkgroep, waardoor ik bijzondere soorten als grauwe franjepoot en roodpootvalk aan mijn lijst kon toevoegen.

De daaropvolgende maand zag ik samen met andere trektellers een superzeldzame ‘vale pijlstormvogel‘ voor de kust van Egmond aan zee vliegen. Tevens zag ik deze maand voor het eerst een bladkoning en een kleine vliegenvanger.

Aan het einde van oktober werd de 14e Oosterse zwarte roodstaart ooit in Nederland ontdekt bij mij in de straat, die in begin november nog steeds in Egmond verbleef. Dit was wat mij betreft echt een ‘eindejaarsknaller!. Ik ben benieuwd wat 2024 voor leuke soorten gaat brengen.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

2 reacties

 1. Beste Bendt,
  Jij ook een goed nieuwjaar toegewenst en dank voor je maandelijks informatie afgelopen jaar.
  Kijk uit naar je berichten dit jaar.
  Laat ik nou toevallig de fotograaf M. Koelink en J. Nieuwenhuis kennen. Mooie tekst van jou en foto’s van een echte fotograaf!!
  Met vriendelijke groet,
  Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *